Home»Muzika»Završen Arsenal 09, po Kurtu Vajlu najbolji festival istočne Evrope

Završen Arsenal 09, po Kurtu Vajlu najbolji festival istočne Evrope

6
Shares
Pinterest Google+
Kurt Vajl/ Photo: Nemanja Đorđević (Arsenal fest)
Kurt Vajl/ Photo: Nemanja Đorđević (Arsenal fest)

Arsenal Fest 09 završen je rano ujutro u nedelju posle noći tokom koje je oko 10.000 posetilaca moglo da uživa u nastupu Partibrejkersa, Kurta Vajla, Goblina…

Četvorodnevni festival u Kragujevcu bio je jači od nevremena u četvrtak, uspešno je prvi u Srbiji uveo trajne umesto jednokratnih plastičnih čaša, privukao je ukupno oko 32.000 posetilaca iz Srbije i inostranstva i zaradio je pohvalu Kurta Vajla da je “najbolji festival u čitavoj istočnoj Evropi i šire”.

Partibrejkers/ Photo: Nemanja Đorđević (Arsenal fest)
Partibrejkers/ Photo: Nemanja Đorđević (Arsenal fest)

Legendarni Partibrejkers prodrmali su u Main Stage “Zemljotresom” i “Lobotomijom”, “Put” je zvučao moćno kao i “Hiljadu godina”, a čule su se između ostalih i “Ono što pokušavam sad” i “Hipnotisana gomila”.

Posle “Kreni prema meni” i uvek poetične “Hoću da znam”, frontmen Zoran Kostić Cane kratko je odjavio bend sa: – Ljudi, to bi bilo sve. Ćao.

Kurt Vajl/ Photo: Nemanja Đorđević (Arsenal fest)
Kurt Vajl/ Photo: Nemanja Đorđević (Arsenal fest)

Premijerni dolazak u Srbiju pokazao je da američki indie rock kantautor Kurt Vajl  i kod nas ima svoje odane fanove.

On je sa svojim bendom The Violators stvorio posebanu atmosferu na Mainu izvodeći lagane, melanholične, a lepršave “Mutinies”, “Cold Wind”, “Pretty Pimpin'”, “Wild Imagination”, “Boss”… Publika je burno odobravala, a Kurt uzvraćao sa “I love you…”, “Thank you…”

Za završnicu četvrte večeri na Mainu bili su zaduženi su stari znanci festivala – Goblini.

Frontmen Branko Golubović Golub (koji je popodne u okviru Arsenalovog pratećeg programa promovisao knjigu “Izgužvane misli”) i ekipa krenuli su silovito sa “Dalekim putem”. Pred krcatim, raspevanim, uzavrelim  “Kneževim Arsenalom” Goblini su pržili “Lunu”, “U magnovenju”, “Ona misli da zna”, “Ima nas!”…

Goblini/ Photo: Nemanja Đorđević (Arsenal fest)
Goblini/ Photo: Nemanja Đorđević (Arsenal fest)

Garden Stage bio je pretesan da primi sve zainteresovane da čuju repera Vojka V i hitove “Znam čovika”, “Rođendan” i “Kako to”, kao i Atheist Rap koji je, malo je reći u navijački vatrenoj atmosferi, proslavljao 30 godina postojanja.

Garden je bio i mesto upoznavanja novih zanimljivh imena kakvi su Buč Kesidi, Dram, Vizelj, Bohemija i Lagana sreda (uz Turiste i Nikom ništa na Mainu koji nisu svirali u četvrtak zbog kiše).

Marko Louis/ Photo: Zoran Lazarević Laki (Arsenal fest)
Marko Louis/ Photo: Zoran Lazarević Laki (Arsenal fest)

Kao i prošle godine festival je na Gardenu zatvorio sa prvim zracima sunca Balkan-soul muzičar Marko Louis, dok su Explosive Dj Stage završne večeri drmali b2b Hunckie, Speedy, Siniša Tamamović i Petar Dundov.

Arsenal Fest 09 pored toga što je doveo dugoočekivane legende metala Testament (basista Steve Di Giorgio na Instagramu: “Sjajan festival, moćna publika, dobra svirka”), premijerno je u Srbiju pored Vajla doveo i Little Stevena i Red Fang.

Previous post

Odložen koncert Beogradske filharmonije na otvorenom... Novi datum - 30. jun

Next post

KREĆE BITKA PROTIV GOLIJATA... Bendovi, muzičari i naslednici prava tuže Universal Music zbog velikog požara 2008. godine

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *