Home»Muzika»“Prince – Originals”… Stigla je nova kolekcija demo snimaka legendarnog muzičara, a među njima su i hitovi za koje nismo ni znali da su njegovi…

“Prince – Originals”… Stigla je nova kolekcija demo snimaka legendarnog muzičara, a među njima su i hitovi za koje nismo ni znali da su njegovi…

4
Shares
Pinterest Google+
Prince Origilals, cover
Prince Origilals, cover

Njegovo pravo ime je Prince – provokacija u startu. Kako neko tako sićušan i “crn” može biti Princ i još tako beskompromisan, drzak i uporan? Prince nije mario za standarde i formate. Kao niko do tada, Prince je već na svoja prva tri albuma načinjao teme seksualnosti, požude, neobuzdane strasti, stavljajući u istu ravan bele i crne, Beatlese i Stonese, strejt i gej glorifikujući ravnopravnost i individualizam, stvari kojih se svaki establišment plaši.

Bilo je neophodno da prođe neko vreme kako bi u Princeu sazreo autor sposoban da prepozna svoje talente. Snaga zipovana u tako “malom” čoveku mogla je da pokreće planine. Bilo je samo pitanje trenutka kada će taj proces da počne.

Iz najproduktivnije faze rada (između 1982. i 1987. godine) dolaze pesme zastupljene na još jednom esencijalnom izdanju nazvanom “Originals”. Prince je voleo da piše za druge izvođače naročito ako ih je, na sebi svojstven način, osećao. U jednom od svojih intervjua iz tog perioda proces stvaranja opisivao je kao poseban kreativni impuls koji telo oseća kao fizičko strujanje koje ne da mira.

U saradnji sa The Prince Estate, Warner Records predstavio je album sa pesmama koje je Prince napisao za druge, prethodno ih snimivši kao demo verzije. Neke od njih su omiljene među Princeovim fanovima (“Sex Shooter” –  Apollonia 6, “Make-up – Vanity 6, 100 MPH – Mazarati); pojedine su postigle fantastičan uspeh (“You`re My Love” – Keni Rodžers, “The Glamorous Life” – Sheila E, “Love… Thy Will Be Done” – Martika, “Nothing Compares 2 U” – Šinejd O Konor); dok jedna među njima zaslužuje posebno mesto.

Reč je o očaravajućem singlu “Manic Monday” koji je postao ultimativan hit za grupu The Bangles. Opčinjen Suzanom Hofs, Prince njenom bendu poklanja pesmu koja je postala vanvremenski sinonim za radio. U datom momentu Prince je bio na vrhu američke top liste sa singlom “Kiss” a odmah iza njega našle su se članice grupe Bangles sa pesmom čiji je on autor.

Posebno pripremljen video za ovaj singl sadrži snimke sa proba Princeovog benda koje su prethodile velikoj turneji kao i snimanju videa za pesmu “Purple Rain”. Ti kadrovi do sada nikada nisu prikazani široj javnosti. U ovom trenutku video je eklsuzivno dostupan samo na platformama Apple Music / iTunes.

Previous post

ŠTANCUJE KAO MAŠINA... Tom Jork najavio novi album "Anima"

Next post

Odložen koncert Beogradske filharmonije na otvorenom... Novi datum - 30. jun

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *