Home»Muzika»KREĆE BITKA PROTIV GOLIJATA… Bendovi, muzičari i naslednici prava tuže Universal Music zbog velikog požara 2008. godine

KREĆE BITKA PROTIV GOLIJATA… Bendovi, muzičari i naslednici prava tuže Universal Music zbog velikog požara 2008. godine

5
Shares
Pinterest Google+
Guitar Fire/Photo: Pixabay.com
Guitar Fire/Photo: Pixabay.com

Nekoliko cenjenih muzičara, bendova, odnosno naslednici njihovih prava podigli su veliku tužbu protiv Universal Music Groupa, najveće izdavačke kuće na svetu.

Sve se to nastavlja na objavu New York Timesa o istrazi koja je obavljena posle požara u Universalu 2008. godine gde je navodno uništeno hiljade master snimaka, traka, neobjavljenih snimaka i ostalih materijala. U tužbi se govori o šteti većoj od 100 miliona dolara, a iza nje stoje naslednici prava Toma Petija i Tupaka Šakura, bendova Hole i Soundgarden, i kantautora Stiva Erla. Tužbi bi mogli da se priključe i muzičari koji se nalaze u izdavačkim kućama u vlasništvu UMG-a.

Universal Music Group
Universal Music Group

Kako je naveo Times, a prenosi NPR.org, požar je uništio radove nekih od najvećih muzičkih imena, od Luisa Armstronga do The Rootsa. Ono što je još gore u celoj priči, UMG je navodno objavljivao lažne izveštaje o požaru navodivši kako je izgubljen mali deo traka i ostalih materijala autora iz 40-ih i 50-ih godina prošlog veka.

O svemu ovome izjasnili su se i neki izvođači, pa je tako Korti Lav Kobejn, pevačica benda Hole i udovica kultnog Kurta Kobejna iz grupe Nirvana, na Twitteru poručila kako se ovim činom raspala naša muzička istorija.

“Strašno i tužno”, napisala je.

 

Tužba je tek pokrenuta i ne sumnjamo da će sudski proces trajati dosta dugo, ali videće se da li će se muzičari izboriti protiv velikog diva Universal Musica.

HL/Izvor: music-box.hr

Previous post

Završen Arsenal 09, po Kurtu Vajlu najbolji festival istočne Evrope

Next post

DA SE ZNA KO JE GAZDA... The Boss skinuo s trona Madonu i s novim albumom po 11. put na broju jedan u Britaniji

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.