Home»Muzika»Dejvid Gilmur prodao 127 gitara iz svoje kolekcije za više od 20 miliona dolara… a jedna od njih oborila je svetski rekord

Dejvid Gilmur prodao 127 gitara iz svoje kolekcije za više od 20 miliona dolara… a jedna od njih oborila je svetski rekord

4
Shares
Pinterest Google+
Dejvid Gilmur/Photo: facebook@davidgilmour
Dejvid Gilmur/Photo: [email protected]

Dejvid Gilmur, gitarista i pevač Pink Floyda prodao je 127 gitara iz svoje kolekcije za više od 21 milion dolara na dobrotvornoj aukciji u New Yorku upriličenoj za borbu protiv klimatskih promena.

Aukcija je trajala osam sati i imala je ponuđače iz 66 zemalja širom sveta, podaci su britanske aukcijske kuće Christies koja je vodila prodaju.

Gilmur je dan pre aukcije otkrio kako će sav novac od prodaje biti usmeren za sprečavanje klimatskih promena, odnosno za svetsku organizaciju Client Eearth.

Gitare Dejvida Gilmura, aukcija/Photo: Christies
Gitare Dejvida Gilmura, aukcija/Photo: Christies

“The Black Strat”, Fender Stratocaster iz 1969. godine kojeg je Gilmur koristio za snimanje albuma “The Dark Side of the Moon”, “Wish You Were Here” i “The Wall”, prodat je za nevjerovatnih 3,9 miliona dolara, što je novi svetski rekord za jednu gitaru prodatu na aukciji.

Gitare Dejvida Gilmura, aukcija/Photo: Christies
Gitare Dejvida Gilmura, aukcija/Photo: Christies

Njegove druge dve gitare takođe su premašile milionske iznos. Stratocaster iz 1954. godine sa zlatnim delovima i serijskim brojem 0001 prodan je za 1,8 miliona dolara, a Martin D-35 iz 1969. godine s kojim je Gilmur stvorio najviše pesama, prodat je za više od jednog miliona dolara. Još jedan dvanaestožičani Martin D-12 28 koji je korišten na pesmama “Wish You Were Here” i “Hey You” prodat je za 531 hiljadu dolara.

Gilmurov crveni Strat iz 1984. godine koji je važio za njegovu glavnu gitaru između 1988. i 2005. godine, prodat je za 615.000 dolara.

Na aukciji je takođe postavljen novi rekord za cenu Gibson Les Paul modela iz 1955. godine na kojem je Gilmur svirao solo za “Another Brick in the Wall, Part 2.”. Ovaj model prodat je za 447.000 dolara.

Gitare Dejvida Gilmura, aukcija/Photo: Christies
Gitare Dejvida Gilmura, aukcija/Photo: Christies

– Globalna klimatska kriza najveći je izazov s kojim će se čovečanstvo ikada suočiti i za nekoliko godina učinci globalnog otopljavanja biće nepovratni. Nadam se da će prodaja ovih gitara pomoći ClientEarthu u njihovoj nameri da iskoriste zakon i dovedu do stvarnih promena. Potreban nam je civilizovani svet za sve naše unuke u kojem se na ovim gitarama mogu svirati i pevati pjesme – rekao je Gilmur.

HL/Izvor: klix.ba

Previous post

Mjuzikl "Mačke" 28. juna na sceni Kulturnog centra Čukarica

Next post

IMA LI REZERVACIJE ZA GLADNE DUHOVE... Stiže animirana serija prema Burdenovim stripovima “Hungry Ghosts”

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *