Home»Pulse»Puls grada»Magija alhemije… Počinje peto izdanje festivala Dev9t

Magija alhemije… Počinje peto izdanje festivala Dev9t

4
Shares
Pinterest Google+

Peto izdanje umetničkog festivala Dev9t počinje u petak, 14. juna i trajaće do 22. juna, na prostoru Stare Ciglane u Beogradu.

Tokom devet dana festivala posetioci će moći da slušaju koncerte, gledaju predstave i učestvuju u kreativnim radionicama, a kompletan program je ove godine objedinjen u temu Alhemija.

Kao i prethodnih godina, pod sloganom “Stvaraj dalje”, Dev9t će objediniti sve vrste umetnosti i pokrenuti slobodne umove da stvore paralelnu, kreativnu stvarnost kroz devet umetničkih sfera, među kojima su muzika, književnost, slikarstvo, vajarstvo, arhitektura, ples, fotografija, film i strip.

Više od 1000 prijavljenih umetničkih radova pristiglih na konkurs biće prikazano na petom izdanju festivala Dev9t, a umetničku podršku pružiće im i Marina Abramović, Ema Bregović, Miloš Šobajić, Marko Lađušić, Mrđan Bajić, Svetomir Arsić Basara, Arpad Slančik, Dejan Marković, Miroslav Terzić, Viktor Kiss, Aleksandar Gligorijević, Goran Jevtić i mnogi drugi.

Marina Abramović/ Photo: Dušan Reljin
Marina Abramović/ Photo: Dušan Reljin

Zatvaranju prethodnog izdanja, nenajavljeno je prisustvovala i Marina Abramović. Ova njena poseta ohrabrila je organizatore da iniciraju razgovor sa njom, a rezultat je saradnja festivala i ove umetnice, ali i njeno otvoreno pismo podrške mladim umetnicima.

– Biti umetnik je nešto slično disanju. Ne dovodite to u pitanje, morate da dišete da ne biste umrli. Ako se isto ovako osećate kada kreirate svoje radove, budite se svakog jutra sa idejama koje morate da ostvarite, onda ste definitivno umetnik. Najvredniji savet koji mogu da vam dam jeste da budete hrabri i da se ne bojite neuspeha. Osvajajte nove teritorije i rizikujte, jer nedostatak straha od neuspeha je ono što umetnika čini velikim – napisala je Marina Abramović u pismu mladim umetnicima.

Tokom svih devet dana festivala posetioci na Dev9t će imati priliku da posete “Čistač” instalaciju, u susret predstojećoj izložbi Marine Abramović koja će biti otvorena 21. septembra u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.

Istim povodom, 21. juna, tačno tri meseca pre otvaranja izložbe, na festivalu DEV9T, odabranih devet mladih umetnika će tokom devet sati čitati odlomke iz Marininih memoara “Prolazim kroz zidove”. Ideja koncepta nazvanog “Dev9t čistača” je da mlade umetnike inspiriše da stvaraju i budu hrabri u svom kreativnom izražaju.

Photo: Promo
Photo: Promo

Čovek koji je među prvima prepoznao da Dev9t neguje koncept kolegijalnosti i podrške je Miloš Šobajić koji će zajedno sa jednim od osnivača festivala, Viktorom Kišom praviti skulpturu na ovogodišnjem izdanju.

– Milošu uopšte nije problem da njegovo delo stoji pored rada nekog neafirmisanog umetnika ili devetogodišnje devojčice, jer zna da je kreativnost najvažnija i da je to ono na čemu treba raditi. Mi umetnici nismo ljudi sa neke druge planete, već upravo pokretači umetničkih, socijalnih i svih drugih kretanja u društvu – rekao je Viktor Kiss.

Osim umetnika pojedinaca, Dev9t se kao i prethodnih godina može pohvaliti izuzetnom saradnjom sa kulturnim institucijama, ambasadama i drugim umetničkim manifestacijama, pa će tako publika biti u prilici da u sklopu filmskog programa koji je ove godine uobličio reditelj Miroslav Terzić, vidi i selekciju Kockice Zagreb Film Festivala.

Terzić je takođe poklonio publici dva svoja dugometražna igrana filma “Šavovi” i “Ustanička ulica” koji će biti prikazani na festivalskoj faveli Oko.

Viktor Kiss/ Photo: Promo (Dev9t)
Viktor Kiss/ Photo: Promo (Dev9t)

Ovogodišnja novina su sunset specijali, posebno osmišljeni muzički događaji kojima će skoro svaki dan biti ispraćeni poslednji zraci sunca i u sklopu kojih će nastupiti i specijalni gosti.

LP Duo, Bob Moses, Monolink, Behrouz, Red Axes i Graham Candy svojom muzikom učiniće da svaka noć na Dev9t počne u najlepšem mogućem izdanju.

 

DEV9T je umetnička kolonija, galerija, plesni podijum, koncertni prostor, kafana, skejt park, igralište za decu i odrasle, gradilište, škola, art market, motivator kreativnosti.

DEV9T želi da inspiriše, pokreće, izvlači umetnost iz pojedinaca i ekipa, izbaci iz zone komfora i da motiviše zainteresovane da zakorače i da unesu sebe u svet oko sebe.

Tako će i ove godine na Dev9t biti organizovano više od 40 umetničkih radionica, veliki umetnički market, nekoliko pozorišnih predstava, na desetine panel diskusija i kreativnih sadržaja za najmlađe.

Mnogi  umetnici i posetioci će pred publikom stvarati svoje radove. Na taj način Dev9t će i ove godine biti ne samo najveća galerija na otvorenom, već i najveći kreativni atelje.

Photo: Promo
Photo: Promo
Previous post

NASA priprema soundtrack za novu misiju na Mesec... još ima šanse da im predložite svoju omiljenu stvar

Next post

"Slaži"... Novi singl Jane Vuković

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *