Home»Kult»HODAM SAD KAO ZOMBI… Gile otkrio kako je jedna malo poznata pesma Rokija Eriksona postala kultni hit iz “Crnog bombardera”

HODAM SAD KAO ZOMBI… Gile otkrio kako je jedna malo poznata pesma Rokija Eriksona postala kultni hit iz “Crnog bombardera”

7
Shares
Pinterest Google+
Srđan Gojković Gile/ Photo: AleX
Srđan Gojković Gile/ Photo: AleX

Roki Erikson, pevač i lider legendarnog benda 13th Floor Elevators i pionir psihodelične rok muzike preminuo je pre nekoliko dana u Ostinu, u 71. godini.

Erikson je sa 13th Floor Elevators objavio četiri albuma tokom šezdesetih. Početkom sedamdesetih prestali su sa radom delom zbog Eriksonove zavisnosti od narkotika, problema nastalih zbog previše konzumiranja LSD-ja i sve lošijeg psihičkog stanja.

ODLAZAK CRNOG ANĐELA… PREMINUO ROKI ERIKSON, PIONIR ROK PSIHODELIJE

Srđan Gojković Gilet, frontmen Električnog orgazma, otkrio je za espreso kako je došao na ideju da obradi upravo ovu pesmu.

– Ja sam, koliko je meni poznato, jedini čovek koji je ovde obradio Rokija Eriksona. I još imao hit, verovatno veći nego što je on imao sa tom pesmom – kaže roker.  – Otkrio sam ga relativno kasno, i to preko albuma ‘Where the Pyramid Meets the Eye’, na kome su drugi ljudi, R.E.M i ostali, obrađivali njegove pesme početkom devedesetih. Tu sam prvi put čuo ‘I walked with a zombie’ i odmah mi se dopala pesma – objašnjava Gile.

– Znao sam i njegov bend 13th Floor Elevators sa “Nuggets” kompilacije, pošto jako volim tu celu psihodeličnu garažnu američku rok scenu izsredine šezdesetih godina,. Ali prvo nisam ni povezao da se radi o istom čoveku – dodaje frontmen Električnog orgazma.

O Eriksonovom uticaju na rok scenu kaže:

– On je jedan od najvećih opskurnih heroja, hajde da ga tako nazovemo. Možda nije poznat široj publici, ali je poprilično uticajan i mnogim rok muzičarima je bio veoma važan. Kao recimo REM ili ZZ Topu, svim tim ljudima koji su obrađivali njegove pesme na kompilaciji s početka devedesetih. On je izvršio više posredan uticaj na ljude koji su bili bitni autori; tako sam uostalom i ja saznao za njega, pa sam kasnije krenuo da kopam njegove albume – zaključuje Gile.

HL/Izvor: espreso.rs

Previous post

65daysofstatic ekskluzivno za HL: I vi možete da postanete 65Kids... sve što vam treba je ljubav prema čudnoj i bučnoj muzici

Next post

E sad smo mirni... Nauka dešifrovala misteriju osmeha Mona Lize. A Leonardo, verovatno, gleda od gore i smeška se...

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *