Home»Knjige»SAOPŠTENJE FESTIVALA KROKODIL: Evo zašto Mišel Uelbek nije stigao u Srbiju

SAOPŠTENJE FESTIVALA KROKODIL: Evo zašto Mišel Uelbek nije stigao u Srbiju

19
Shares
Pinterest Google+

Zbog haosa i masovne panike u avionu, tehničkih problema, kašnjenja od četiri sata i otkazivanja leta kompanije AirSerbia na liniji JU 315 iz Pariza za Beograd, kasno uveče 6. juna onemogućen je dolazak u Srbiju jednog od najvećih pisaca današnjice Mišela Uelbeka i njegove supruge.

Udruženje KROKODIL je informisano u ponoć iste večeri od strane osoblja AirSerbia da je let otkazan i da se gospodin Uelbek i njegova supruga nalaze u autobusu koji ih vozi u hotel pored aerodroma u Parizu gde će prenoćiti.

U petak 7. juna u podne Udruženje KROKODIL, putem telefona, osoblje kompanije AirSerbia  informiše da se njihova imena nalaze na letu JU 2315 koji će sleteti u Beograd u 17:25h na Beogradski aerodrom. Predstavnici Udruženja odlaze na aerodrom kako bi goste odmah doveli na program festivala KROKODIL. Iz VIP protokola aerodroma saznali smo u 17:45h da putnika nema u avionu i zatim pročitali i zvaničan mail od gospodina Uelbeka kao i mail sa obraćanjem javnosti u Srbiji. Oba dokumenta prenosimo u celosti u prevodu i originalu.

Mišel Uelbek, mail
Mišel Uelbek, mail

 “Draga Milena,

Istinu govoreći, onih nekoliko sati čekanja pre nego što je odlučeno da let bude otkazan bili su baš uznemiravajući, došlo je do neke vrste pobune putnika, koji su zahtevali da izađu iz aviona. Treba reći da je bilo nekih zabrinjavajućih pojava, naročito miris goriva koji se jasno osećao.  Ukratko, zaista nemam želju da letim avionom u ovom trenutku, treba otkazati.

U datim okolnostima ne može se baš čestitati Air Srbiji i nadam se da će vam barem nadoknaditi troškove karata, to je najmanje što mogu da učine.

Zaista mi je žao zbog svega ovoga, ali sebi kažem da je moglo da se završi i gore.

Srdačno,

Mišel Uelbek”

Saopštenje za javnost

Mišel Uelbek saopštenje za javnost
Mišel Uelbek saopštenje za javnost

“Bila bi to duga priča, scena iz romana. Mogu samo ukratko da prepričam:

 *jedna žena se prva pobunila, na početku potpuno sama. Crna kosa, tridesetak godina, lepa. Ne znam da li je Srpkinja ili Francuskinja.

* rekla je upravo ono što sam ja želeo da kažem: “Već dva sata nam govorite svašta, dobro vidim da postoji neki problem sa avionom. Ne verujem vam više, želim da siđem odmah.”

*ona ja bila ta koja je imala hrabrosti da to kaže. Ne ja.

Teško je reći kako se sada osećam. Ipak najviše mi je žao što nisam sa vama večeras. Istovremeno, negde u sebi, zadovoljan sam što sam prisustvovao toj manifestaciji pobune, koja je opravdana i zdrava. I pomalo se stidim što je sam nisam poveo. Opet sam rekao sebi, kao što se često događa, da pisac, po prirodi stvari, prihvata pomalo suviše lako da bude “u poziciji posmatrača”.

Dodaću i to da me iz više razloga, bez obzira na to što se ovde radi o sasvim drugačijoj stvari, ovo kratko sučeljavanje sa autoritetom, podseća na dugu francusku epizodu “žutih prsluka”.

Mislim da nakon prethodne, možete da pročitate i ovu poruku, kako biste objasnili situaciju publici.

Srdačno

Mišel”

Udruženje KROKODIL će u narednim danima angažovati pravni tim radi konsultacija oko daljih koraka vezano za štetu koja je pretrpljena. Nakon godinu dana mukotrpnog i izuzetno skupog rada od strane  malog tima (koji broji svega četiri člana) na dovođenju Mišela Uelbeka  u Srbiju želimo da se sa zahvalimo svima na podršci u ovako, za nas, teškom trenutku i teškim okolnostima.  

 

 

Previous post

Da li to Metallica planira da objavi "Garage Inc. 2"?

Next post

STENA LIJA UBILA POHLEPA MENADŽERA... Ćerka kralja stripova tužila najbliže saradnike svog oca

0

 1. Ivanhoe
  07/06/2019 at 10:06 pm — Reply

  Jel u tom hotelu dozvoljeno pušenje?

 2. Jele a
  08/06/2019 at 8:10 am — Reply

  Zanimljivo je da je vreme u mailu koji je M.U. poslao Mileni, i vrlo jasno naznacio da treba otkazati, zabelezeno 11:30. To je vise od 5 sati pre njihove tvrdnje da ih je air serbia obavestila da putnika nema. Pa kome treba verovati vise, kompaniji ili samom akteru koji je odluku o ne ulasku u avion saopstio licno!? Sve u Srbiji je pogresno i lazno a tako i malo Udruzenje Krokodil koje nije sposobno da izvede najprostiji zadatak i uradi svoj posao, nego krade i skriva od neduznih ljudi da bi prikrilo svoju nesposobnost. Sramota!

 3. 09/06/2019 at 5:06 pm — Reply

  Nemojte pricati price! Francuski knjizevnik nije bio na listi putnika AIR Serbia i sve to nije postojalo! Niti je bilo pobune, niti kvara ni u cetvrtak niti petak.Zasto nije dosao slijedecim avionom. AIR SERBIA obezbjedjuje tri leta dnevno Paris-Belgrade!
  A AIR FRANCE?

  Ovo su jeftina objasnjenja jer iako je napisao poruke Houellebecq nije htio putovati!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *