Home»Muzika»Preminuo Dr Džon…Nju Orleans i svet ostali bez još jedne legende

Preminuo Dr Džon…Nju Orleans i svet ostali bez još jedne legende

5
Shares
Pinterest Google+
Dr Džon/Photo: facebook@DrJohn
Dr Džon/Photo: [email protected]

Američki pevač Dr Džon, šestostruki dobitnik Gremija, preminuo je u 77. godini posle infarkta.

Muzičar iz Nju Orleansa, prevog imena Malkolm Džon Rebenak, koji je bio i član Rokenrol kuće slavnih, umro je rano ujutru u četvrtak.

Dr Džon je svirao mešavinu bluza, džeza, rokenrola i bugija, a od njega su se već oprostile zvezde poput Ringa Stara i Debi Hari.

 

 

Iako je najpoznatiji po radijskim hiovima iz sedamdesetih kao što je “Right Place, Wrong Time,” Rebenakova karijera proteže se još od šezdesetih kada je bio deo ekipe vrhunskih session glazbenika u Los Anđelesu poznate kao Wrecking Crew. Svirao je na snimcimaizvođača kao što su Šer, Areta Frenklin, Frenk Zapa i brojni drugi, mješajući stilove funka, R&B-a i boogie woogieja.

Samostalnu karijeru započinje 1968. albumom “Gris-Gris” na kojem se prvi put javlja njegova alijas Dr. John Creaux the Night Tripper. U nastupima je koristio elemente voodooa i ubrzo je okupio veliki broj sledbenika i svetu predstavio muziku iz Nju Orleansa.

Zanimljivo je da je muzikom počeo da se bavi kao gitarista, ali mu je u jednoj tuči levi kažiprst pogođen metkom, pa se tako prebacio na klavir koji je postao njegov zaštitnim znakom. Lik “Dr. Johna” prvo je bio namenjen drugom izvođaču, ali nakon njegovog odustajanja Rebenak ga preuzima na sebe, odevajući se poput voodoo sveštenikaa s prepoznatljivom frizurom i haljinama.

Karijera mu je zaživela u sedamdesetima kada za Atlantic objavljuje album “Gumbo” s klasicima Nju Orleansa kao što su “Iko Iko” i “Let the Good Times Roll”, a godinu dana kasnije dospeva u Top 10, s “Right Place Wrong Time”. Godine 1976. nastupa na The Band’s Last Waltz s Bobom Dilanom, Nilom Jankom, Erikom Kleptonom, Madijem Votesom i drugim velikanima te ere, a u osamdesetim mu karijera pati zbog borbe s zavisnošću od heroina koju prekida oko 1989. kada ga Ringo Star poziva na svoj All Starr Band Tour. Kasni vrhunac karijere doživljava s pločom “Locked Down” koju je producirao Dan Ojerbah iz The Black Keys, a smatra se jednim od najboljih albuma ove decenije.

 

Previous post

FESTIVAL LETNJIH NOTA U DORĆOL PLACU 22. JUNA

Next post

Legendarni pevač Beach Boysa odložio turneju jer se oseća "mentalno nesigurno"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *