Home»Kultura»Dani Smiljane Mandukić treći put u Beogradu

Dani Smiljane Mandukić treći put u Beogradu

4
Shares
Pinterest Google+

Umetničko-edukativna manifestacija posvećena velikoj koreografkinji Smiljani Mandukić biće održana i ove godine u junskom i oktobarskom terminu.

Manifestacija počinje 8. juna u Bitef teatru premijerom plesne predstave “Iverje” Hleb teatra, prema konceptu Sanje Krsmanović Tasić, koja potpisuje i režiju i koreografiju na muziku Jugoslava Hadžića.

Andre Gallon (Iverje): Photo: Promo (Hleb teatar)
Andre Gallon (Iverje): Photo: Promo (Hleb teatar)

Početna tačka procesa rada na predstavi “Iverje” je anamneza tri generacije članova porodica Kojadinović, Đorđević, Minić i Gallon, neizlečivo zaraženih igrom.

Plesni susret 20-godišnjeg Andrea Gallona, igrača Orlando Baleta (SAD) i njegove bake Natalije Đorđević (95), nekadašnje igračice Smiljane Mandukić i kasnije balerine u Narodnom pozorištu, kao i igrača više generacija, pokušaće da odgovori na pitanja: Da li postoji genetsko pamćenje pokreta? Da li se ljubav ka igri prenosi sa generacije na generaciju? Koja su fizička ograničenja koje godine donose, i da li se može jednako uzbudljivo i nadahnuto igrati rukama, glavom, očima?

Uz Andréa Gallona i Nataliju Đorđević u predstavi igraju i Jelena Minić Gallon, Gordana Kojadinović Balić, Danica Gallon, Ljupče Đorđević, Sara Tasić i Divna Petrović.

Nastupaju i članovi grupe Starogradska Srbija (Stanislav Rakulj, Katarina Latinović, Voja Zlatanović, Bilja Ilić, Dragoljub Denić, Dušica Aleksov, Božidar Pribaković, Vesna Uskoković i Zoran Đorđević).

U predstavi se koriste delovi baleta “Krcko Orašćić” Petra Iljiča Čajkovskog kao i varijacije iz baleta “Gusar” Adolfa Adama.

Scenu i total dizajn osmislila je Anastasia Tasić, kostim je delo Hleb teatra, za fotografiju je zadužena Lidija Antonović, a za video Milutin Labudović.

Zasto ti/ Photo: Promo (Hleb teatar)
Zasto ti/ Photo: Promo (Hleb teatar)

Uoči izvođenja predstave “Iverje”, treće izdanje manifestacije Dani Smiljane Mandukić biće otvoreno na Trgu Mire Trailović plesnim programom “Trgovi plešu – pokreti Smiljane Mandukić” na muziku Jugoslava Hadžića. Taj program, biće izvođen ispred Bitef teatra i 9. i 15. juna.

Za 9. jun, takođe u Bitef teatru, najavljena je plesna predstava maturanata Odseka za savremenu igru Baletske škole “Lujo Davičo” u Beogradu – “Zašto ti?” o potrazi za identitetom.

Koreografiju potpisuje Jakša Filipovac, a igraju: Sandra Milošević, Marina Jovanović, Anđela Aranđelović, Una Vujošević, Anđelika Jovanović, Jelena Stanić, Milica Prokić,Lana Petrović, Milica Tančić i Tamara Tomašević.

Posle  predstave sledi razgovor sa publikom, a moderator će biti Jelena Kajgo.

Organizatori su za 15. jun u Ustanovi kulture Stari grad najavili predstavljanje knjige “Tako je počelo, da se ne zaboravi” Milice Zajcev, kojim počinje obeležavanje 112 godina od rođenja Smiljane Mandukić. Ujedno će biti proslavljen njen rođendan tradicionalnim druženjem “Večernja kod Be Be” uz umetnički program.

Photo: Promo
Photo: Promo

Dani Smiljane Mandukić održani su prvi put u junu 2017. godine povodom četvrt veka od smrti te umetnice.

Manifestacija je osmišljena kao vid edukacije novih naraštaja o ličnosti i delu te važne koreografkinje, ali i zbog arhiviranja, digitalizovanja i čuvanja od zaborava važnog segmenta istorije i tradicije srpske umetničke igre, kao i zbog vidljivosti i podrške aktuelnim i budućim domaćim umetnicima, igračima i koreografima savremene igre.

Cilj projekta je podsećanje na život i delo Smilje Mandukić, na njenu ulogu i značaj u etabliranju savremene igre u Srbiji, ali i poziv na preispitivanje i kritički osvrt na položaj i situaciju savremene igre u Srbiji u 21. veku, na situaciju savremenih i samostalnih umetnika iz oblasti plesa onda i sada.

Photo: Promo
Photo: Promo
Previous post

Odabrani učesnici trećeg Bass Player Festivala, šest bendova prašiće 23. juna u Mladenovcu

Next post

"Pamet u glavu"... Dejan Cukić & Spori Ritam predstavili novi video singl

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *