Home»TV»“GAME OF THRONES” (THE LAST WATCH)… Dokumentarac otkriva kako su se čuvale najveće tajne kultne serije

“GAME OF THRONES” (THE LAST WATCH)… Dokumentarac otkriva kako su se čuvale najveće tajne kultne serije

4
Shares
Pinterest Google+
Dženi Finlej /Photo: jeaniefinlay.com
Dženi Finlej /Photo: jeaniefinlay.com

Dženi Finlej je dobila zadatak da snimi dokumentarac “iza kulisa” poslednje sezone – ali nije smela nikome da priča o tome.

Sigurne telefonske linije i šifrovana imena – možda zvuči kao posao za tajne službe, ali kada se radi o spojlerima serije Igra prestola producenti ovog mega hita epske fantastike ništa nisu prepuštali slučaju.

To je naučila i Dženi Finlej, autorka zvaničnog dokumentarnog filma o poslednjoj sezoni ove serije.

– Sve je bilo toliko tajno da je čak i snimanje dokumentarca bilo tajno – kaže ona.

Finlej u filmovima obično govori o “ličnim pričama”, pa možda i nije bila baš očigledan izbor za gurkanje sa oko 2.000 članova ekipe na setu jedne od najvećih TV serija na svetu.

Game of THrones/Photo: promo
Game of THrones/Photo: promo

Ipak, na njeno iznenađenje, upravo to se desilo.

– Dobila sam misteriozni imejl od momka koji je radio za Filmski centar Irske u kome je pisalo ‘zvaće te HBO’ – kaže ona.

Ona kaže da “nije bila baš veliki ljubitelj Igre prestola”, iako je znala da “zima dolazi” i ko je Džon Snou.

Svejedno je prihvatila poziv i nekih mesec dana kasnije našla se na sastanku sa producentima serije u Los Anđelesu.

– Ukazali su mi ogromno poverenje – kaže ona. – Posle tri nedelje rekli su: ‘dobrodošla u familiju’.”

Dve nedelje nakon toga, našla se “na izviđanju lokacije u vetrovitom kamenolomu u Severnoj Irskoj sa producentima serije”.

Postala je deo seta, i počela je kamerom da beleži stvaranje poslednje sezone serije i svega onoga što je potrebno da bi Vesteros još jednom oživeo.

Začkoljica je bila u tome što Finlej nikome nije smela da govori ništa o ovom veoma tajnom zadatku.

Govoreći o tome u podkastu Marka Kermoda, Finlej je rekla da je učešće u projektu krila od porodice i prijatelja čitavih 14 meseci.

Nije postojala velika opasnost od toga da nekome otkrije značajne spojlere, jer je morala da potpiše ugovor o poverljivosti.

Ima i detalja koji kao da su prepisani iz neke druge HBO serije, pre svega špijunske – naime, američka kompanija je instalirala posebnu telefonsku liniju kako bi bila na bezi sa kancelarijom Dženi Finlej u Notingemu.

– Došla su trojica momaka iz HBO-a iz Njujorka, prokopali put, postavili posebnu sigurnu liniju, koristili smo šifrovana imena i enkriptovani materijal – kaže Finlej.

– Morali smo da koristimo šifrovana imena zbog glumaca i spojlera. Zapravo, nerealno mi je što sada mogu da govorim o tome. Toliko mi je laknulo što je finale serije emitovano.

Dženi Finlej /Photo: jeaniefinlay.com
Dženi Finlej /Photo: jeaniefinlay.com

Za Finlej, čiji su filmovi – poput Orion: Čovek koji će biti kralj – uglavnom portreti jedne osobe, veličina produkcije “Igre prestola” bila je svojevrstan izazov.

– Ja sam autorka dokumentaraca, tako da je ovo bilo nešto potpuno drugačije – rekla je ona. – Bilo je ogromno. Sve je postavljeno četiri meseca pre nego što su glumci uopšte stigli. “Imali su zmajeve i ledena jezera i zamak – ogroman zamak u kome se može snimati iz svakog ugla. Imali su čak i kostime ukrašene tehnikom graviranja kiselinom, nivo detalja je bio neverovatan. Zastrašujući posao.

Dokumentarac o “Igri prestola” prati priču osmoro ljudi. Jedan od njih je Vladimir Furdika koji igra Noćnog kralja u seriji.

– On je najveći zlikovac u “Igri prestola”, ali je ustvari divan čehoslovački kaskader – kaže ona.

Iako nije bila ljubiteljka serije kada je ušla u projekat, zaljubila se u svet “Igre prestola” – čak je obezbedila ulogu 15-godišnjoj ćerki. Glumila je Divljanku u poslednjoj epizodi.

– Sama veličina projekta je neverovatna, što tvoj posao čini zastrašujućim – objasnila je. – Producent Kris Njuman je rekao, ‘Veličina gozbe ne sme da te zastraši, možeš da pojedeš samo onaj obrok koji je pred tobom’, tako da smo tako i radili, dan za danom.

Dokumentarac Poslednja straža je publici u Srbiji dostupan na platformi HBO GO.

HL/BBC

Previous post

Dnevna doza pozitive... Nikom Ništa predstavili spot za pesmu "U inat sivilu"

Next post

Harison Ford: Niko drugi ne može da bude Indijana Džons, ako mene nema - nema ni njega

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *