Home»Kultura»Digitalizacija u kulturi… Predstavljen Prvi nacionalni Pretraživač kulturnog nasleđa Srbije

Digitalizacija u kulturi… Predstavljen Prvi nacionalni Pretraživač kulturnog nasleđa Srbije

4
Shares
Pinterest Google+

Prvi nacionalni Pretraživač kulturnog nasleđa Srbije, uz pomoć kojeg će najširoj javnost biti upoznata sa digitalizovanim fondovima i informacijama o kulturnom nasleđu koje se čuva u srpskim bibliotekama, arhivima, muzejima, galerijama i zavodima za zaštitu spomenika, predstavljen je u Istorijskom arhivu Novog Sada.

Pretraživač kulturnog nasleđa je nacionalni projekat u oblasti digitalizacije koji je pokrenulo Ministarstvo kulture i informisanja uz stratešku podršku kompanije Majkrosoft Srbija.

Zahvaljujući ovom projektu, od sada će sva pokretna i nepokretna kulturna dobra, kao i mapa spomenika i ustanova kulture u Srbiji, biti predstavljena na jedinstvenom portalu – kultura.rs.

Posetioci ovog portala moći će da, unošenjem ključne reči, dođu do osnovnih podataka i pouzdanih informacija o zadatom pojmu pretrage, koje su rezultat stručne obrade.

Photo: Facebook @digitaliyacijaukulturi
Photo: Facebook @digitaliyacijaukulturi

Kao mesto susreta i vidljivosti svih ustanova kulture, Pretraživač će u budućnosti doprineti naučno-istraživačkom radu, obrazovanju, turizmu, promovisanju kulturnog nasleđa i kulturnoj delatnosti.

U nacionalnom Pretraživaču nalaze se i podaci iz pet muzeja Republike Srpske.

Pretraživač kulturnog nasleđa urađen na osnovu primera dobre prakse koja je uspostavljena u Finskoj i Italiji, a zahvaljujući podršci Majkrosofta razvijena je platforma koja će na dobar način odgovoriti aktuelnim izazovima digitalizacije u kulturi.

U narednom periodu, promocija Pretraživača kulturnog nasleđa biće održana u Beogradu, Nišu ali i u drugim gradovima Srbije.

Photo: Facebook @digitaliyacijaukulturi
Photo: Facebook @digitaliyacijaukulturi
Previous post

Džek Dimić posle Njujorka, Čikaga, Bostona i L.A. stiže u BG... Monodrama "Oj, živote" 20. juna u Akademiji 28

Next post

Dnevna doza pozitive... Nikom Ništa predstavili spot za pesmu "U inat sivilu"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *