Home»Kult»KAKO JE ŠTULIĆ “ZAVOLEO” TITA… Prvo mu je pevao “Kamo dalje, rođače”, a sada… misli sasvim drugačije

KAKO JE ŠTULIĆ “ZAVOLEO” TITA… Prvo mu je pevao “Kamo dalje, rođače”, a sada… misli sasvim drugačije

7
Shares
Pinterest Google+
Jurica Pađen i Džoni Štulić/Photo: facebook@GrupaAerodrom
Jurica Pađen i Džoni Štulić/Photo: facebook@GrupaAerodrom

Te 1982, dve godine posle smrti Josipa Broza Tita, Johnny Štulić objavio je pesmu “Tko to tamo pjeva” na albumu “Filigranski pločnici” i već se gotovo četiri decenije među njegovim fanovima raspravlja o tome ko je “rođak” kome se Štulić obraća u pesmi. Velika većina se slaže da je rođak u pesmi Josip Broz Tito.

Dok je većina jugoslovenskih zvezda pevala pesme pune ljubavi prema Maršalu, Štulić je to odbio, i Tita, smatraju mnogi, ismejao u pesmi “Tko to tamo pjeva” u kojoj se obraća “rođaku” i govori mu da se u njega uzdaju “ostavljene djevojke, narkomani i bludnice”.

“Blindirani brodovi vozili te na četiri strane, zbilja si bio dosljedan i velikodušan, rođače, raspolagati tuđom mukom nije mala zajebancija” zaista daje povod da se nasluti da se Štulić obraća Titu, pogotovo jer se na koncertima provlačila i verzija “Zbilja si bio dosljedan i nesvrstan, rođače”.

tito-glavna-ova

Štulić je 36 godina nakon što je napisao pesmu rekao da je ipak shvatio da je Tito bio veliki čovek. Dok je živeo u Jugoslaviji, Štulić nije hteo da bude mali pionir i nekoliko je puta naglasio da želi da ga pamte kao anarhistu. U intervjuu koji je dao nedavno za Balkan.info Štulić je kazao da sada vidi da je Tito bio fantastičan čovek.

Kada mu je novinar rekao da bi ga mnogi u bivšoj Jugi voleli da ga vide na sceni jer danas nema takvih ljudi, Štulić mu je rekao da ni u njegovo vreme nije bilo takvih ljudi, osim njega i Arsena Dedića.

– Ova rupa je bila i u moje vreme. Nije bilo ničeg osim Tita. Tito je bio stvarno veliki čovek. Nisam nikad bio maleni pionir, uopšte ga nisam primećivao. Ali sam sada potpuno svestan da je on bio fantastičan čovek. Naravno, niko nije savršen, ali on je u onim okolnostima uspeo. Znaš, ništa se nije promenilo u ljudima, on je s istim kvalitetom ljudi napravio Jugu koja je igrala u prvoj ligi, a sada je u petoj ligi… – rekao je Štulić.

HL/Izvor: buka.com

Previous post

Film "Nebeska tema" o Vladi Divljanu premijerno u Hrvatskoj i bioskopima širom Srbije

Next post

Bullet for a Badman u petak u teatru Le Studio

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.