Home»Muzika»Homeland»MAJSTOR BLUZ I ROK STIHOVA… Milan Korać (Šinobusi) dobitnik nagrade STRUNE OD SVETLA

MAJSTOR BLUZ I ROK STIHOVA… Milan Korać (Šinobusi) dobitnik nagrade STRUNE OD SVETLA

6
Shares
Pinterest Google+
Milan Korać/Photo: YouTube printscreen
Milan Korać/Photo: YouTube printscreen

Žiri nagrade Strune od svetla, koja se dodeljuje za poseban doprinos afirmaciji pesničke reči u bluz i rok muzici, i koji od ove godine radi u sastavu: Bogomir Bogica Mijatović (predsednik), dr Miroslav Miki Radonjić i Saša Radonjić, doneo je odluku da nagradu za 2019. dodeli kantautoru i frontmenu Šinobusa – Milanu Koraću.

Prethodni dobitnici ovog renomiranog priznanja su: Nikola Vranjković, Kralj Čačka i Miloš Zubac, a ove godine u najužem izboru su bili Aleksandar Stojković ST i Zvonimir Đukić Đule.

Laureat, pored plakete dobija i jednu gitaru iz kolekcije pisca i kantautora Saše Radonjića koji je nagradu i ustanovio pre pet godina.

U saopštenju žirija se još navodi:

Milan Korać je najveći deo svog opusa promovisao kao frontmen poznatog bluz i rok sastava Šinobusi, gde je kao tekstopisac, autor muzike, aranžer i gitarista/vokal, objedinio različite tradicije i muzičke predloške u jedan posve unikatan i nadaleko prepoznatljiv kreativni izraz. No, Korać je i posebno vredan doprinos dao komponujući muziku na stihove drugih autora, te objavljujući koautorske i kantautorske albume, čiji dometi imaju visoke umetničke reference. Pored ostalog, Korać je iskazao naročitu veštinu kod upodobljavanja muzičkih obrazaca koji imaju različite žanrovske prefikse i sufikse, na neretko zahtevne sopstvene stihove kao i stihove drugih autora. Ta zahtevnost se ogleda pre svega u metričkoj neujednačenosti, asimtričnostima i aritmičnostima koje za ovog autora očigledno predstavljaju poseban izazov. Korać je kao kantautor i izvođač muzike sposoban da u kreativnom klinču sa najzahtevnijim pesničkim ostvarenjima iznedri neočekivana i ubedljiva rešenja i u tom smislu baštini najvrednije tradicije ovdašnje bluz i rok provenijencije.

Uručenje nagrade će biti 3. juna, tokom kantautorskog koncerta koji će biti priređen u čast nagrađenih na ovogodišnjem Sterijinom pozorju u Srpskom narodnom pozorištu.

Previous post

IGRA JE GOTOVA... Raspekmezili se i glumci i fanovi "Game of Thrones": Našoj straži je kraj...

Next post

PREMIJERA: IrieFm objavili spot "Ljubav što smo stvorili" u znak sećanja na Uroša Milojevića

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *