Home»Muzika»Jazz»LJUTO SKOVAN JAZZ… Evo šta sve publiku čeka na 35. VALJEVSKOM DŽEZ FESTIVALU

LJUTO SKOVAN JAZZ… Evo šta sve publiku čeka na 35. VALJEVSKOM DŽEZ FESTIVALU

6
Shares
Pinterest Google+
VALJEVO JAZZ FEST POSTER 2019-small
VALJEVO JAZZ FEST POSTER 2019-small

Glavni program 35. Valjevo JAZZ festivala počinje u četvrtak 16. maja i trajaće do nedelje 19. maja.

Sam program festivala zamišljen je tako da obuhvati što više od onoga što danas predstavlja jazz i njegove pravce. Tako da će našoj publici doneti džez koji se trenutno sluša u svetu.

Program će u četvrtak početi koncertima valjevskih bendova pod nazivom Valjevska odvala, nakon koje će nastupiti proslavljeni basisti iz Valjeva – Jovan Torbica & Larry Loquist duo uz podršku bubnjara Branka Popovića i Uroš Spasojević projekt.

U petak se nakon nekoliko godina na festival na veliku radost publike i organizatora vraća Big Bend RTS na čelu sa Duškom Gojkovićem, koji će tradicionalno izvesti Valjevsku podvalu odabranim kompozicijama iz svog opusa. Big Band RTS je podržavao festival od svog nastanka i u najtežim trenucima njegovog bivstvovanja i ove godine biće predvođen jednim od najeminentnijih i najpriznatijih izvođača sa ovih prostora – Duškom Gojkovićem. Predstavnik progresivnije škole naš čuveni pijanista Dragan Ćalina uz svoj kvartet predstaviće novi album, koji još nije objavljen, pa će nastup biti svojevrsna premijera, kojoj se svi raduju.

Dušan Gojković 2018 ©Jan Scheffner
Dušan Gojković 2018 ©Jan Scheffner

Subota je rezervisana za našeg prvog doktora džez klavira, profesora klavira i kompozicije na Univerzitetu u Nju Orleansu – Dimitrija Vasiljevića, koji će svirati u Srbiji prvi put posle 12 godina. Vasiljević će sa svojim Njujorškim kvartetom predstaviti svoj poslednji album “Accidental nomad” koji je ove godine nominovan u četiri kategorije za nagradu Gremi.

Iz Francuske stiže svetska zvezda Sebastien Giniaux, koji virtuozitetom sigurno zaslužuje da se nazove dostojnim naslednikom Djanga Reinhardta vadesetprvog veka. Sebastijen Žino kvintet donosi gitarski gipsy stil.

Dimitrije Vasiljevic/Photo: VJF Promo
Dimitrije Vasiljevic/Photo: VJF Promo

Poslednji dan festivala donosi publici egzotični trio Shalosh iz Izraela i Naked koji nam stižu pravo sa svetske turneje i koncerata u Izraelu, Brazilu, Čileu, Južnoj Koreji, Indiji, Parizu, da nam demonstriraju šta je budućnost jazz-a i kuda dalje.

U okviru oficijalnog programa festivala organizovane su brojne radionice za učenike muzičkih škola, studente akademija umetnosti, afirmisane muzičare, kao i sve zainteresovane u okviru kojih će moći da nadograđuju svoje muzičko obrazovanje i razmenjuju dosadašnja iskustva, a koje će voditi eminentni umetnici i pedagozi kao što su Duško Gojković, Dimitrije Vasiljević, Ricardo Grilli, Ben Tiberio, Raphael Pannier, Luka Ignjatović, Jova Torbica, Peđa Milutinović, Dragan Ćalina…

Valjevski Jazz festival jedini je festival koji je u kontinuitetu održavan svake godine od svog osnivanja i na kojem je nastupilo skoro 1.200 muzičara i više od stotinu bendova iz zemlje i inostranstva. Ove godine pod sloganom Ljuto skovan jazz podržan je od strane Ministarstva za Kulturu i informisanje i Grada Valjeva, a održava se u organizaciji Centra za kulturu Valjevo.

Previous post

Ovo su najbogatiji britanski rokeri: Makartni neprikosnoven, blizu je U2, ostali milionima (funti) daleko...

Next post

Neozbiljni pesimisti beže iz bede sa frontmenom Brkova... i najavljuju "Pametovanje iz provincije"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *