Na rođendan Vlade Divljana Croatia Records i PGP RTS reizdali raritetni album “Lutka koja kaže ne”

0
99
Oglasi
Vlada, Gile, Piko & Švaba/Photo: YouTube printscreen
Vlada, Gile, Piko & Švaba/Photo: YouTube printscreen

“Srećan ti rođendan, žele bube i ptice, i njima je srećan dan – srećan ti rođendan”, kaže refren pesme “Srećan ti rođendan” koju je pre 28 godina napisao Vlada Divljan, legendarni frontmen Idola i jedan deo Fantastične četvorke zvane Vlada, Gile, Piko & Švaba.

Vlada bi 10. maja proslavio 61. rođendan. Napustio nas je pre četiri godine, a tuga nikada nije prestala. Izdanje “Lutka koja kaže ne”, na kojem je Vlada autorski pokazao svoju briljantnost, od 1991. godine do danas, spletom okolnosti, nije dobilo svetla reflektora kakva zaslužuje. Zato je Croatia Records u saradnji s PGP RTS-om, a uz podršku Srđana Gojkovića Gileta, Ivana Pika Stančića i Zorana Radomirovića Švabe, odlučila da remasterizuje i reizda ovaj raritetni album.

– Materijali su prošli nezapaženo kao žrtva neke životne situacije i vremena u kojem je nastajao. No, postoje obožavaoci koji se kunu u album i koji s vremena na vreme priđu na nekom koncertu te pričaju o njemu i pitaju se zašto se ne objavi na CD-u. I sada konačno posle toliko godina stigla je prilika da se on u nekom normalnijem vremenu pojavi – izjavio je povodom ponovnog objavljivanja albuma Srđan Gojković Gile.

Lutka koja kaže ne, cover
Lutka koja kaže ne, cover

– Vlada je jako puno dao sebe ovom albumu i ta nesrećna okolnost da se on oprosti od nas još je samo pojačala želju da se materijal objavi, te da ljudi koji vole i kupuju muziku imaju još jedan kapitalan primerak u svojoj kolekciji – izjavio je Piko Stančić.

“Croatia Records nedavno ponovno oživljava prednovotalasnu grupu Zvuk ulice pa na jednom mjestu možemo videti muzičke velikane kao što su Zdenko Kolar i Kokan Popović iz Idola, kao i producent Dušan Kojić Koja. Kao da je to bio okidač za nešto potpuno neočekivano, oživljavanje nekih starih materijala koji su izvađeni doslovno iz naftalina, prisećanje na neka stara vremena i skidanje crnog vela s jugoslovenske rock scene… 38 godina kasnije Vlada, Gile, Piko & Švaba ipak i dalje žive, muzikom, svevremenskim pesmama koje će komunicirati s nekom mlađom generacijom. Pesme su se duhom vratile na pozornicu, a originalna muzika konačno završava na fizičkom izdanju koje ova Fantastična četvorka i zaslužuje, doduše u modernom formatu, ali obogaćenom, baš kao što su oni obogatili regionalnu muzičku scenu svojim prisustvom već decenijama”, – piše u knjižici koja ide uz CD Nikola Knežević, urednik izdanja.

HL/Izvor: ravnododna.com

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime