Home»Kult»Lenonova kopija “mesarskog” albuma The Beatlesa prodata za 179.200 funti

Lenonova kopija “mesarskog” albuma The Beatlesa prodata za 179.200 funti

4
Shares
Pinterest Google+
The Beatles, Yesterday and Today
The Beatles, Yesterday and Today

Llična kopija LP-a Beatlesa koja je izazvala kontroverzu zbog svog grafičkog rešenja prodata je na aukciji za blizu 180.000 funti – što je treća najviša cena ikad plaćena za vinil.

“Mesarski” omot “Yesterday and Today” prikazuje legendarnu grupu prekrivenu sirovim mesom i raskomadanim lutkama za bebe, i zbog toga je povučen iz prodaje 1966.

Snimak za cover snimio je australijski fotograf Robert Vitaker i izazvao bes posle objavljivanja u SAD – gde se tvrdilo da je to bio protest protiv rata u Vijetnamu.

Juče je lična kopija Džona Lenona prodata anonimnom američkom kolekcionaru u The Beatles Stori Museumu u Liverpulu kao deo šire prodaje njihovih memorablija.

U vreme izdavanja, sporna fotografija je zamenjena “poklopcem”. Bio je to jedini Beatles album koji je Capitol Recordsu napravio gubitak.

Lenonova kopija prethodno je ukrašavala zid njegovog stana u Njujorku dok je nije poklonio Dejvu Morelu, legendarnom fanu i sakupljaču stvari vezanih za Beatlese.

Sa potpisima Lenona, Pola Makartnija i Ringa Stara, veruje se da je to jedini “butcher” album sa tri potpisa Beatlesa.

 

U saopštenju, portparol aukcije rekao je da je američki kolekcionar “kupio ploču kao investiciju, verujući da će se njena cena povećati u narednim godinama”.

Daren Džulijen, predsednik aukcijske kuće, rekao je: – Tržište se još uvek razvija, tako da možemo očekivati da će u sledećih pet godina ova ploča doneti dodatnih  500.000 dolara – i dodao: – Ovo je bila treća najvišu cena za vinil ikada.

Da podsetimo, retka kopija The White albuma koja je bila u vlasništvu Ringa Stara postala najskuplji vinil u 2015. godini, kada je prodata za 790.000 dolara (522.438 funti).

HL/Izvor: nme.com

Previous post

50 GODINA KASNIJE, VRAĆA SE FLIPER ČAROBNJAK... Rodžer Daltri najavio novu verziju kultnog albuma "Tommy"

Next post

ODRŽANA PREMIJERA "NEBESKE TEME": Vlada je bio muzička snaga koja je obeležila živote mnogih generacija

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *