Croatia Records objavila “Greatest Hits Collection” kultne beogradske grupe U škripcu

0
207
Oglasi
U škripcu, "Greatest Hits Collection", cover
U škripcu, “Greatest Hits Collection”, cover

U škripcu, uticajna novotalasna grupa, čiji albumi danas imaju antologijski status, dobila je svoje prvo kompilacijsko izdanje.

“Greatest Hits Collection” donosi dvadeset velikih hitova benda koji se s prvim albumom, rečima novinara i muzičkog kritičara Bojana Mušćeta, iz alternativnog miljea transformisao u pravu pop atrakciju.

Prvenac “Godine ljubavi” objavljen je 1982. godine, a s pesmom “Kao u boji” pokazali su veličanstvenu zrelost iako još u osnovnom zamahu. Godinu dana kasnije objavili su ključni album “O je!” koji je predstavljao i njihov zenit, ne samo u autorskom, nego i u izvođačkom i posebno produkcijkom smislu. Pesme “Noć ča-ča-ča” i “Kockar” i danas mogu da se mere s produkcijskim standardima radio stanica i klubova, a hitovi “O je!” i “Siđi do reke” imaju status evergreena.

Izvrsno uklopljeni neoromantičarski trendovi još su više doprineli uspehu benda. Ekstenzija ovog albuma, mini LP “Nove godine” objavljen iste godine imao je još komercijalniju notu, pa je hit “Koliko imaš godina” bendu osigurao status prvoklasne muzilke senzacije.

Početkom osamdesetih beogradska demo scena je buktala pa je nakon “Paket aranžmana” svetlo dana ugledala i sjajna kompilacija “Artistička radna akcija” s deset beogradskih novotalasnih bendova. U škripcu je s dve pjesme, “Pamflex dom” i “Južno voće” naznačio svoj artistički potencijal koji vešto kombinuje pop postulate i post-punk manirizam. Uz vrstan i prepoznatljiv vokal Milana Delčića Delče i ingenioznost klavijaturiste i autora Zorana Vulovića , U škripcu je samo s dve pjsme naznačio da se beogradska alternativna scena neće zaustaviti na “Paket aranžmanu”.

Svi njihovi albumi to su i potvrdili, a posle četvrtog albuma “Budimo zajedno” objavljenog 1984. godine dolazi do promene članova u bendu.

Kasnije se band okupio s novim pevačem, u jednom trenutku vratio se i Delča te su objavili album “Izgleda da mi smo sami” s kojeg se izdvojila naslovna pesma. Ono što su U škripcu napravili u svega četiri godine ljubavi, od 1981. do 1984. svakako im obezbeđuje status jednog od najvažnijih bendova na ovim prostorima. Nažalost, 2011. godine napustio nas je pevač Milan Delčić Delča pa je ovo izdanje, u sklopu kojeg se nalaze nikad objavljene fotke benda autorke i takođe kultne figure tog vremena Goranke Matić, posvećeno njegovom glasu i delu.

Izdanje “Greatest Hits Collection” grupe U škripcu dostupno je na svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa i na digitalnim platformama.

HL/Izvor: ravnododna.com

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime