Home»Muzika»Slušali, uživali, sanjali… uz Still Corners u beogradskom Domu omladine

Slušali, uživali, sanjali… uz Still Corners u beogradskom Domu omladine

4
Shares
Pinterest Google+

Britanski dream pop/synth pop bend Still Corners održao prvi koncert u Beogradu u sali Amerikana Doma omladine u okviru turneje kojom promovišu aktuelni album album “Slow Air”.

Still Corners je projekat koji zajedno realizuju Greg Hjuz i Tesa Marej, pod uticajima vanvremenskih eksperimenta Vangelisa, ekspanzivne i  filmske zvuke Enja Morikonea i glamurozni sint pop osamdesetih.

Ana Ćurčin/ Photo: AleX
Ana Ćurčin/ Photo: AleX

Diskreno, nenametljivo oko 20:45 na sceni Amerikana beogradskog Doma Omladine pojavila se dama sa gitarom (i usnom harmonikom) – Ana Ćurčin.

Decentna, fokusirana, a nadasve muzikalna, Ana je publiku zavela svojim prelepim glasom i muzikom. Njena interpretacija čini savršenu mešavinu nežnog, sanjivog popa, kao i tradicionalnog američkog folka,  tačnije stila koji se naziva Amerikana i predstavlja kombinaciju elemenata akustične muzike koja se oslanja na tipično američke žanrove poput kantri mzuike, roka, folka, gospela i bluegrassa, a sve to kroz jak lični, kreativni, umetnički pečat.

Iz jedne u drugu numeru Ana Ćurčin je pričala emotivne muzičke priče (otpevavši i “Angel eyes” po maminoj želji), uz savršenu dikciju i perfektan izgovor engleskoj jezika, zato je ona jedna od retkih koja ume, može i treba da svoju muziku izvodi na stranom jeziku.

A naša Džoni Mičel, Nora Džouns ili Trejsi Čepmen (kako joj draže) kvalitetom svoje muzike i interpretacije može stajati rame uz rame uz svoje svetske muzičke pandane na šta treba da budemo vrlo ponosni. Pitanje je koliko je muzički establišment toga uopšte svestan.

Da je sanjivi, eterični eletro pop itekako voljen žanr potvrdila je publika u Domu Omladine. Kao istinski predvodnici eklektičnog elektro popa – Still Corners su i sami bili pomalo iznenađeni brojnošću poštovaoca u Beogradu.

I poklonili su svojim fanovima koncert za pamćenje – pesme novog albuma, neke stare hitove, uz besprekornu interpretaciju, te savršenu nivelaciju glasa – klavijature – gitare – bubnja i elektronike.

Still Corners/ Photo: AleX
Still Corners/ Photo: AleX

Still Corners je zaista izuzetan bend, na muzičkoj sceni prisutan već deset godina. Prvi album “Creatures of an Hour” objavili su 2011. godine, dve godine kasnije stiže izdanje “Strange Pleasures” i do tada je već potpuno jasno da na ovaj bend itetkako muzički utiču, kako i sami ističu na oficijelnom web sajtu, muzička atmosfera Vangelisa i Morikonea, te gitarističke deonice legendarnih Shadowsa, uz prizvuk hitova benda Roxy music kakav je npr “Avalon“.

Inspiraciju za treći album “Dead Blue” iz 2016. godine Greg Hjuz i Tesa Marej prolaze na obali mora u Velikoj Britaniji, dok smo u Domu Omladine slušali i izvrsne numere sa aktuelnog izdanja “Slow Air” iz prošle godine.

Still Corners su užitak za čula – koliko ih je izuzetno slušati uživo, jer zvuče zaista baš kao i na snimljenom materijalu, toliko su i elegantni, prefinjeni, stilizovani “na oko”.

Stidljivo se obrativši publici sa “Dobro veče Beograde i hvala” na našem jeziku jasno su pokazali poštovanje prema publici, pruživši im muzički ugođaj za pamćenje. Sve pohvale majstorima svetla u Domu Omladine, uz video rešenja za svaku numeru doživljaj je bio još jači i upečatljiviji.

Hvala Charm Music Serbia na ovom odličnom koncertu, te hvala Ana Ćurčin i Still Corners na užitku.

Marija M. Karan za Headliner.rs

Previous post

"Ćoškarenje" sa Mortal Kombatom 10. maja na zidiću ispred Doma omladine Beograda

Next post

“Koncert za prirodu” sastava EYOT premijerno 14. maja na Kanalu kulture RTS3

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *