Home»Muzika»Jazz»“Koncert za prirodu” sastava EYOT premijerno 14. maja na Kanalu kulture RTS3

“Koncert za prirodu” sastava EYOT premijerno 14. maja na Kanalu kulture RTS3

4
Shares
Pinterest Google+
Eyot/ Photo: Zoran Radosavljević
Eyot/ Photo: Zoran Radosavljević

Kanal kulture RTS3  predstaviće premijerno “Koncert za prirodu” sastava EYOT,  u ponedeljak 13. maja od 19:18 časova.

“Koncert za prirodu” snimljen je uživo na vrhu Suve planine na nadmorskoj visini od 1500 metara i predstavlja stvaralačku retrospektivu deset godina rada grupe kao i po njihovim rečima, krunu dosadašnje karijere.

Suva planina svojim oblikom potkovice svedoči da je drevni prirodni amfiteatar i pravo mesto za odavanje poštovanja prirodi univerzalnim jezikom muzike.

Ova riznica izuzetnih geoloških, geomorfoloških, bioloških, istorijskih i kulturoloških vrednosti dominira pejzažom nedaleko od grada Niša. Zbog njenih okomitih stena na severnoj strani Jovan Cvijić ju je nazvao “Alpima juga Srbije”.

Često pitanje koje je pratilo ovaj poduhvat je kako je koncertni klavir Steinway and sons stigao na obronke Suve planine. Osam minuta biće dovoljno da oživi slika jednog dvadesetčetvoročasovnog putovanja klavira…

Izvršni producent ovog nesvakidašnjeg poduhvata je Dalibor Popović Pop, režiju potpisuju Emil Keser, Zoran Kiki Radosavljević i Dejan Ilijić, a snimljen je pod pokroviteljstvom Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Koncert su podržali JP Srbijašume, Grad Niš, Opštine Niška Banja, Bela Palanka i Gadžin Han, Niški kulturni centar i Organizacija SOKOJ. Medijski pokrovitelj koncerta je National Geographic Srbija.

Eyot/ Photo: Zoran Radosavljević
Eyot/ Photo: Zoran Radosavljević

Muzički sastav EYOT postigao je ono najteže u muzici: ima svoj zvuk, prepoznatljiv svuda u svetu. Negde između roka i džeza, klasične i ambijentalne muzike, impresionizma i eksperimenta, oni povezuju različite stilove u jake i kompaktne kompozicije, naglašene emotivnosti.

Njihova karijera već spade u izuzetne. Objavili su ukupno četiri albuma, sve za inostrane izdavačke kuće, i nastupili u više od 20 zemalja širom sveta, što je neverovatno postignuće za bilo koji domaći sastav, a posebno onaj koji svira džez.

Sjajno prihvaćeni od publike i muzičke kritike gde god da dođu, stekli su reputaciju jednog od najzanimljivijih evropskih instrumentalnih bendova u poslednjoj deceniji. Njihovi koncerti izuzetan su doživljaji: uvek ispunjeni posebnom energijom koja slušaoca vodi daleko po horizontima naglašene osećajnosti.

EYOT je pobednik takmičenja Umbria Jazz Balkanic Windows 2009. godine, kao i MIDEM OFF Showcasea (Kan, Francuska), 2012. godine. Učestvovali su na brojnim značajnim manifestacijama širom sveta, među kojima su Cully Jazz Festival (Švajcarska), Garana Jazz Festival (Rumunija), Dubai Jazz Festival (Ujedinjeni Arapski Emirati), DOK fest Munchen (Nemačka), Hong Kong International Jazz Festival (Hong Kong), Vicenza Jazz (Italija), Jarasum International Jazz Festival (Južna Koreja), kao i u klubovima u Londonu, Parizu, Cirihu, Jokohami, Berlinu, Moskvi, Šangaju…

Do sad su objavili albume: “Horizon” (Ninety and Nine Records/Constantinus, 2010), “Drifters” (Neuklang, 2013), “Similarity” (Ninety and Nine Records, 2014) i “Innate” (Ninety and Nine Records/ Metropolis Jazz, 2017).

Muziku i aranžmane potpisuju Dejan Ilijić i EYOT, a njihove kompozicija nude savršenu mešavinu starog i novog, Istoka i Zapada, oslanjenu na folklor Balkana, po čemu je sastav i postao prepoznatljiv od trenutka stupanja na scenu 2008. godine.

Previous post

Slušali, uživali, sanjali... uz Still Corners u beogradskom Domu omladine

Next post

Posvećeno svim tugama sveta... "Lament", novi singl Aleksandra Mitrovića Acarta

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *