Home»Muzika»KAWASAKI 3P PRED KONCERT U BG: U prostoru između alternative i mainstreama uživamo “kao svinje u blatu”

KAWASAKI 3P PRED KONCERT U BG: U prostoru između alternative i mainstreama uživamo “kao svinje u blatu”

7
Shares
Pinterest Google+
Kawasaki 3P/Press Promo
Kawasaki 3P/Press Promo

Prva informacija glasila je da  Kawasaki 3P prvi put dolaze u Beograd. I nije bila tačna. Bili su, ali se toga, izgleda, sećaju samo oni koji su bili na koncertu. Jer, nešto je do promoterske nepažnje, a nešto do toga što se o tom koncertu ne može baš pronaći mnogo. Jer mediji, je li, te 2011. nisu baš bili previše pažnje obraćali na alternativnu scenu (osim Popboxa).

S druge strane, njihova dva nastupa na EXIT festivalu su druga priča. Ipak je to veliki EXIT, a ne mali beogradski klub.

Ali sve su to naše, da ih tako nazoveno, interne stvari. Ono što je važno jeste – kultni zagrebački bend 10. maja svira u Elektropioniru, samo sedam dana pre nego što će biti objavljeni live DVD i CD povodom 25. rođendana benda.

Bolji povod za intervju teško da postoji, pa smo K3P ekipu zamolili da nam odgovori na nekoliko pitanja, a mi smo, u blaženom neznanju, prvo pitali zašto im je trebalo 25 godina da se odluče da dođu u Beograd?
K3P : Ne sviramo prvi put u Beogradu. Nastupili smo samostalno 2011. u Gun clubu i predstavili se žestokom svirkom. Naravno želja nam je i češće svirati u Srbiji. Nastupali smo i na EXIT-u 2009. i 2010. u sklopu promocije tada novog albuma “Idu Bugari ” (Dancing Bear).

HL: Zbog čega, s obzirom na reputaciju benda, niste odabrali neki veći prostor za novi susret s BG publikom?
K3P: Mi nismo poznati kao megalomanski bend i mišljenja smo da odnos s publikom treba graditi postepeno. Dakle od manjih prostora prema većim. Tko zna možda jednom “padne ” i Arena 🙂

HL: Postojite toliko godina, imate more nagrada, da li dalje sebe možete da nazovete alternativom?
K3P : U protekih 25 godina smo prošli svašta… od koncerata do nagrada, ali se nikad nismo smatrali “mainstreamom” a sigurno više nismo ni krajnja alternativa. Naša pozicija je negdje “u sredini” i to nam idealno odgovara. Tu uživamo “ko svinje u blatu”.

HL: Zvanično, vi ste punk rock bend, ali kako biste zaista opisali muziku koju stvarate?
K3P : Ima tu svega. Trudimo se da nismo uvijek u “kalupu”. Sastav benda je stvarno muzički raznolik i kad se to sve spoji dobije se po nama idealan K3P sound. Baza je punk-rock ali tu su i trube, ska, dub, reagge…U počecima benda se osjeti i utjecaj Novog vala i Discipline kičme. Bili smo tada jedini bend koji je svirao punk s trubom.

HL: Šta tačno znači vaš nezvanični slogan “asfalt-šank-brzina-tribina”?
K3P : Asfalt – Pjesme koje govore o realnim svakodnevnim situacijama. U našem slučaju su to priče iz grada; Šank – Povremena neartikuliranost; Brzina – Kratko i jasno… da svi razumiju; Tribina – Zborno pjevanje i dizanje publike na noge + razni nestašluci.

HL: Realno, objavili ste manje albuma nego što je trebalo, ili barem manje nego što je vaša publika želela. Zbog čega?
K3P: Neki naš ritam stvaranja i objavljivanja je maaalo duži nego kod ostalih bendova. Ima nas dosta pa dok se to sve posloži prođe oko 5 godina 🙂 Mi smo prvenstveno live band i koncerti su nam na prvom mjestu. Koncerti su naše prirodno okruženje a izdanja su “nužno zlo”. Upravo (18.5.) izlazi album uživo sa prošlogodišnjeg dvodnevnog koncerta u Zagrebu kojim smo obilježili 25 godina postojanja. Box sadrži CD+DVD  s tih odličnih koncerata i to nas baš veseli.

Kawasaki 3P/Press Promo
Kawasaki 3P/Press Promo

HL: Da li ste i privatno “ozbiljni zafrkanti” kao u svojim pesmama?
K3P: Nađemo se 10.5. u Beogradu na kavici pa će sve biti jasnije 🙂

HL: Da li sebe doživljavate ozbiljno? Ozbiljan bend s ozbiljnim biznis planom i namerno “neozbiljnim” projektom…
K3P: Nismo “band/firma” ako misliš na to. Nikad ne radimo dugoročne planove (možda je to greška). Neozbiljni smo svih ovih godina i uživamo u tome. Mislimo da se neozbiljnost ne može “fejkati”.

HL: Da li i dalje, kao nekad, gajite iluziju da će vas “pamtiti po pjesmama vašim”?
K3P: To se već dešava. Svakodnevno nam ljudi kad nas sretnu negdje u gradu pokazuju da znaju naše stihove i to se pretvori u show. Paše za ego. Tko kaže da nije tako – laže.

HL: S obzirom na teme kojima se u svojim pesmama bavite, jasno je da vam na ovim prostorima inspiracije nikad ne nedostaje. Da li vam je nešto, i šta to, inspirativno u Srbiji?
K3P: Slična je situacija i u Hrvatskoj i u Srbiji. Morali bi provesti kod vas nekih 10 dana i zasigurno bi pronašli nešto zanimljivo za opjevati.

HL: S kojim muzičarem iz Srbije biste najradije sarađivali, ili koja saradnja bi bila najefektnija?
K3P: Uh… ima puno odličnih bendova u Srbiji što mlađih što starijih i zaista bi bilo nezahvalno nabrajati ih i nekog izostaviti. Naravno da smo otvoreni za suradnje sa svima koji imaju živaca i volje istrpiti 8 bučnih mladića 🙂

HL: Šta da očekuje publika koja će vas u Elektropioniru čuti prvi put, a šta fanovi koji poznaju vaš rad?
K3P: U svakom slučaju spremite se na žestoku svirku i ples do kraja! Napravili smo popis pjesama koji obuhvaća presjek 25 godina K3p-a  i po nama bi one trebale dignuti na noge sve prisutne. Nadamo se da će i biti tako. U stvari jedva čekamo koncert!

HL: Hoćete li dovesti svoje Kawasaki devojke, i zašto ne?
K3P:  Nepisano pravilo je da nikakve žene/djevojke ne putuju s nama na turneje i koncerte jer umiru od dosade u kombiju 🙂

HL: Gde će Kawasaki3P biti za 10 godina?
K3P: K3P za 10 godina možete vidjeti i čuti kako i dalje juri po otvorenim cestama. Tako će biti dok god ima imalo benzina u mašini!

HL: Šta ćete biti kad porastete?
K3P: Kad narastemo vjerojatno ćemo postati muzičari 🙂

A.S.I.

Previous post

Punk je "upao" u Kuglaš... Trnje, Ukratko Štef i oi! punk senzacija Dženi Vu 11. maja  u Đušinoj 5

Next post

“Sava Roka!”... humanitarna rok žurka 9. maja u gimnaziji “Sveti Sava”... Specijalni gost - Srđan Gojković Gile

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *