PUCNE PRSTIMA I ZNA GDE JE ZID… Andrea Bočeli tražio da u filmu “Music of Silence” njegovo slepilo ne bude predstavljeno kao hendikep

0
107
Andrea Bočeli/ Photo: Facebook @andreabocelli
Andrea Bočeli/ Photo: Facebook @andreabocelli

Andrea Bočeli je italijanski tenor koji je glasom uspeo da zavede svet. Potpuno je oslepeo u 12. godini, a njegova majka je rekla da mu je muzika bila jedina uteha.

Lekari su savetovali Andreinoj majci da abortira jer su predvideli će biti rođen slabovid. Mama Edi i tata Alesandro su to odbili. Odmah posle rođenja je konstatovano da ima brojne probleme sa vidom, i posle mnogobrojnih poesta lekarima, postavljena mu je dijagnoza glaukoma. U 12. godini je potpuno oslepeo, usled povrede koju je zadobio igrajući fudbal. Bio je golman, lopta ga je udarila u oko i imao je povredu mozga. Da bi zaustavili krvarenje u glavi, lekari su pokušali da mu spasu vid stavljanjem pijavica na glavu, ali nisu uspeli.

Kada je potpuno oslepeo, Bočeli je naučio Brajevo pismo i koristio je prste da bi naučio note i počeo da svira klavir. Studirao je pravo u Pizi i zarađivao pevajući po noćnim barovima. Život mu se okrenuo 1993. kada ga je u 34. godini primetio Lučano Pavaroti koji ga je poveo na turneju i pružio mu podršku u karijeri. Od tada do danas je prodao više od 80 miliona albuma.

Andrea Bočeli/ Photo: Facebook @andreabocelli
Andrea Bočeli/ Photo: Facebook @andreabocelli

Bočeli je inspirisao jednog od vodećih britanskih reditelja da njegovu životnu priču prenese na veliko platno. Jedini pevačev zahtev je bio da to što je slep ne bude predstavljeno kao hendikep. Film “Music of Silence” režirao je Majkl Radford. Bočelija glumi Tobi Sebastijan kog znamo iz serije “Igra prestola”.

Bočeli je zamolio reditelja da ga ne predstavi kao slepu osobu jer je “većinu života proveo pokušavajući da se pretvara da može da vidi”. Pevač ne želi da dovodi ljude u neprijatne situacije i veruje da “niko ne želi da ga vidi kako traži stolicu kao očajnik, ispruženih ruku”.

– On koristi razne trikove. Šutnuće stolicu stopalom da bi video gde je. I naravno, ima apsolutno razvijena druga čula. Može da namiriše, dodirne, oseti, a iznad svega da čuje. Bukvalno pucne prstima i kaže koliko je daleko zid – rekao je režiser Majkl Radford.

 

HL/Izvor: noizz.rs

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime