Home»Film»Muzički filmovi na Beldocsu 2019… Priča o Leonardu Koenu, Kralju i Arvou Partu

Muzički filmovi na Beldocsu 2019… Priča o Leonardu Koenu, Kralju i Arvou Partu

4
Shares
Pinterest Google+
Photo: Promo
Photo: Promo

Pored domaćeg i takmičarskog programa, tokom ovogodišnjeg Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs koji se održava od 8. do 15. maja u više bioskopskih sala u Beogradu, publika će moći da uživa u filmovima podeljenih u još 12 selekcija.

Predstavljamo vam tri filma iz selekcije “Intermission”, programa koji obuhvata muzičke dokumentarne filmove, a to su: film o legendarnom Leonardu Koenu, kralju rokenrola Elvisu Prisliju, i najizvođenijem živom kompozitoru na svetu – Arvou Partu.

“The King” (režija – Eugen Jarecki, Nemačka, SAD)

The King/ Photo: beldocs.rs
The King/ Photo: beldocs.rs

Kako je dečak izgubio svoju autentičnost i postao kralj dok je njegova zemlja izgubila demokratiju i postala carstvo. Četrdeset godina posle smrti Elvisa Prislija, Kralj nas vodi na muzičko putovanje širom Amerike u njegovom Rols Rojsu iz 1963. godine.

Misija – pronaći zemlju koju je ostavio za sobom – naciju koja je, poput Elvisa, počela kao mlada, lepa i obećavajuća, ali je vremenom podlegla nagrizajućem uticaju zavisnosti, novca i moći. Kralj slika kulturni portret američkog sna u kritičnom trenutku u istoriji ove nacije.

Eugen Jarecki je američki igrani i dokumentarni režiser. Njegovi filmovi  “Why We Fight” i “The House I Live In” nagrađeni su Gran prijem žirija za najbolji dokumentarni film na Sundance Film Festivalu 2005. i 2012. godine.

Jarecki je takođe javni mislilac na teme američke odbrane, socijalne pravde i spoljne politike i autor je knjige “The American Way of War: Guided Missiles, Misguided Men, and a Republic in Peril” iz 2008.

Dokumentarni film  “The King” biće prikazan u subotu, 11. maja od 22:00 časa u Domu omladine Beograda.

 

“Osećanje Arvoa Parta” (režija – Paul Hegeman, Holandija, 2019)

Osećanje Arvoa Parta/ hoto: beldocs.rs
Osećanje Arvoa Parta/ Photo: beldocs.rs

Na delu posmatramo velikog kompozitora Arvoa Parta, dok umetnici koji izvode njegovu muziku i koji se njom inspirišu ilustruju različite aspekte fenomena koji je on sam.

Arvo Part je najizvođeniji živi kompozitor na svetu, poznat po svom minimalističkom stilu koji koristi kompozicijsku tehniku koju je sam izumeo: tintinnabuli. Upravo taj skladni, duhovni i minimalistički pristup muzici čini temelj tog osećanja Arvoa Parta – osećaja celovitosti, lepote i srži bića, koji su prigrlili milioni ljudi širom sveta.

Paul Hegeman je holandski reditelj i pisac. Studirao je na IDHEC filmskom institutu u Parizu i radio više od 25 godina kao novinar.

Teme koje se ponavljaju u njegovom radu jesu snažna uključenost u društvena pitanja. Snimio je filmove o društvu spektakla, zagađenju, azilantima, imigrantima, ovisnosti o kockanju, ljubavi prema afričkom kontinentu i muzici.

Najpoznatiji je po filmovima “New Life in Congo” (2012), “Live to Be a Hundred” (2012), “De Strijkclub” (2006), “Mali Blues” (2002) i “Spirit, Show and Songs” (1994).

Godine 1996. osnovao je u svom rodnom Bergenu sopstveni bioskop, Cinebergen, gdje je i dalje direktor i urednik programa.

Dokumentarni film “Osećanje Arvoa Parta” biće prikazan u subotu, 11. maja od 20:00 časova u Muzeju Jugoslovenske kinoteke (Kosovska).

 

“Bird on a Wire: Leonard Koen” (režija – Toni Palmer, Velika Britanija, 1974)

Bird on a Wire: Leonard Koen/ Photo: beldocs.rs
Bird on a Wire: Leonard Koen/ Photo: beldocs.rs

U režiji britanskog reditelja Tonija Palmera, “Bird on a Wire” prati Koena na njegovoj evropskoj turneji iz 1972. godine. Dugo izgubljeni snimci na 16mm restaurirani su za ovo prikazivanje verzije kakva nije viđena od 1974. godine.

Leonard Koen je 18. marta 1972. započeo evropsku turneju u 20 gradova, počevši u Dablinu i završavajući u Jerusalimu 21. aprila. Drugi gradovi su bili London u Royal Albert Hallu, Stokholmu, Amsterdamu, Kopenhagenu, Beču, Berlinu, Parizu i Tel Avivu.

“Bird on a Wire: Leonard Koen” je priča i jedan utisak o onome što se dešavalo tokom te turneje.

Filmografija Tonija Palmera od više od stotinu filmova počinje od ranih radova sa The Beatles, Cream, Rorijem Galagerom, Džimijem Hendriksom i Frankom Zapom (200 Motels), do portreta poznatih kao što su Valton, Briten, Stravinski, Marija Kalas, Andre Previn, Džon Osborn, Leonard Koen, Margot Fontejn, Rene Fleming i Menuhin i igranih filmova kao što je “Testimony”, u kojem Ben Kingsli igra Šostakoviča. Godine 2017. dobio je nagradu “Izvanredno dostignuće” na Hot Docsu u Torontu.

Dokumantarni film “Bird on a Wire: Leonard Koen” biće prikazan u nedelju , 12. maja od 18:00 časova u Domu omladine Beograda.

Previous post

NOEL GALAGER: Ako ubijem nekog, zvaću Bona da mi pomogne da se otarasim tela...

Next post

Pesme Eda Širana i Frenka Sinatre su hit na sahranama... a tu su i Zeppelini, Mit Loaf, Robi Vilijams...

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *