Home»Muzika»Urlih Dreksler na Svetski dan džeza svirao u Domu omladine: Džez je sve i svuda oko nas

Urlih Dreksler na Svetski dan džeza svirao u Domu omladine: Džez je sve i svuda oko nas

4
Shares
Pinterest Google+
Ulrih Dreksler (DOB)/ Photo: Jelena Radojević
Ulrih Dreksler i Piter Zirbs (DOB)/ Photo: Jelena Radojević

U Beogradu je, kao i širom planete, 30. aprila obeležen Svetski dan džeza. Tom prilikom u Domu omladine nastupili su Dejan Ilić, Ulrih Dreksler i Peter Zirbs.

– Izuzetno mi je drago što sam večeras ovde sa vama, da zajedno proslavimo Međunarodni dan džeza. Prošlog novembra, kada sam nastupao u Pančevu, prvi put sam bio u Srbiji. Tada sam se u sekundi u nju i zaljubio – ovo su reči kojima se u Domu omladine Ulrih Dreksler obratio beogradskoj publici.

Pred početak nastupa, jedan od najznačajnijih savremenih muzičara iz Austrije (tenor saksofon, elektronika), prisutnima je najavio malo drugačiju atmosferu, za koju je bio zadužen Peter Zirbs, legenda elektronske klupske scene u Beču.

Na koncertu u Beogradu, Dreksler je ekskluzivno predstavio program “Azure”. Rreč je o segmentu Drekslerovog monumentalnog autorskog dela u nastanku – LIMINAL ZONE, koji okuplja brojne umetnike i objedinjuje njegova različita žanrovska interesovanja u muzici. Tako se, na primer, dok Ulrih i Peter stvaraju na sceni, mogu čuti elementi klasike, džeza, fanka, popa, hip-hopa, ali i persijske sufi muzike…

Konsert je otvorio pijanista iz Niša, Dejan Ilić. Emotivnim i energičnim nastupom, Ilić promoviše svoj četvrti solo album “Dyad”.

Ulrih Dreksler i Piter Zirbs (DOB)/ Photo: Jelena Radojević
Ulrih Dreksler i Piter Zirbs (DOB)/ Photo: Jelena Radojević

U obraćanju publici Doma omladine, Ulrih je između ostalog rekao:
– Kako starim, sve sam luđi. Pa tako želim da radim mnogo projekata i sve bih odmah. Prvi projekat inspirisan je džez muzikom i zove se Karamel. Drugi projekat, koji ćemo predstaviti ga večeras publici, zove se Azur i inspirisan je hip-hop muzikom, a treći projekat će se zvati Hrom, inspirisan je filmskom muzikom i u njemu ima malo elektronske muzike, kao i moderne klasične muzike. U ovom projektu sam objedinio sve što me je inspirisalo prethodnih dvadeset godina. 

– Saradnja sa Peterom Zirbsom je potpuno nova jer sam odrastao u akustičnoj muzici, studirao sam saksofon, ali me je zanimala elektronska muzika – istakao je Dreksler i dodao – Peter i ja se poznajemo već 20 godina, on je počeo da stvara u Beču i stručnjak je za analognu muziku. Iznenađuje me sa novim stvarima i to je novi svet muzike za mene. 

U kratkoj pauzi koju su umetnici napravili kako bi Ulrih, kako je rekao, došao do daha, saksofonista je publiku pozvao da igra ako se tako oseća. Jer, on smatra da je džez sve i svuda oko nas.

I dok je beogradskim ulicama kiša svirala svoj bit, Ulrih i Peter je sigurno nisu mogli čuti od gromoglasnih aplauza beogrdadske džez publike.

J. Radojević za HL

Previous post

Muzička tema "Night King" iz "Game of Thrones" obara rekorde

Next post

TO JE TAJ ROKENROL, KAD JEDNOM UĐEŠ, NEMA NAZAD... Premijera filma o Električnom orgazmu na Beldocsu

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *