Slađana Milošević: 40 godina živim sudbinu zabranjenog, napadanog, proganjanog…

0
191
Oglasi
Slađana Milošević/Photo; facebook@Aleksandra Sladjana Milosevic
Slađana Milošević/Photo; facebook@Aleksandra Sladjana Milosevic

“Spavati sa mačem, a buditi se sa osmehom“ je, možda, jedna od najdubljih metafora života i umetnosti Slađane Milošević.

Jer, tih nekoliko reči, izgovorenih, napisanih i proživljenih, jesu simbolika jedne epohe u kojoj je jedna žena promenila pojam slobode i umetnosti, ispisujući muzikom knjigu života, pišu Novosti.

Prenosimo delove intervjua koje je muzičarka dala za ovaj medij.

Punih 45 godina vaš autentičan trag ne bledi. Šta mu daje taj večni sjaj?
– Beskompromisna posvećenost onome što smatram izvornom vrednošću, život u trenutku vremena, neprekidna veza sa svetom koji me okružuje, izbor sadržaja koji vodi ličnom i zajedničkom rastu. Biram put dobra i istine iako je često poguban. Najvažnije je da u mojim izborima nema kalkulacije i trikova. Nebitno je šta će javnost reći, važno je održati principe, ne popustiti pred zahtevima pohlepe i požude. Drugačiji stav, bio bi gubitak neprocenjivog života. U „instant svetu“, kako ga nazivam, potrebno je očuvati večne vrednosti koje su van našeg postojanja, i onog drevnog i budućeg. Važno je razumeti čoveka, njegove želje, težnje, predvideti namere. Treba osećati prirodu i živeti u skladu sa njom i univerzumom. Iako filozofi modernog vremena, panpshizam o “duši sveta – animi mundi” odbacuju, ideja o zajedničkoj duši koja oživljava svet, ponovo je potrebna prenaseljenoj planeti. U svom autorsko-enciklopedijskom delu “Civilizacija i žena – Muška žena”, govorim o učenjima drevnih filozofa, o Njutnovoj tezi o živoj planeti koja diše, uzdiše i oboljeva, o poslednjim razmatranjima naučnika druge polovine 20.-og veka, kroz Gea Hipotezu. Materijalizam modernog vremena je razumevanje kosmosa i čoveka odbacio i posvađao svet duha, duše i materije. Trudim se da, malim doprinosom, ovom zabludelom svetu povratim nadu i smisao.

Svedok ste vremena, promena, sunovrata i pobeda. Ništa vas nije zaustavilo. Šta je osnov vašeg trajanja i doslednosti?
– Kada spoznate i analizirate društvo u kome živite, onda napravite odmak između sopstvenih uverenja i prolaznog sistema vrednosti, što se odnosi i na politički i ekonomski poredak. Isto se treba postaviti i u odnosu na planetarne tokove. Treba se držati osnovnih pravila koja se, od samih početaka civilizacije, nisu promenila i u kojima je sadržana mudrost data čoveku. Ako ste pomodar a ne autentični mislilac, vaš život će se završiti na nivou ego gratifikacije. Živećete bez izazova, zadovoljni malim postignućima, a svet će prolaziti pored vas, dok vas sasvim ne prekrije novim stvarnostima. Tada nastupaju rana starost i brza smrt tela i duše.

Pokazali ste drugačije lice slave, tektonski promenili muzičku istoriju ovih prostora, medija, svesti publike. Istinom, identitetom, slobodom. Čime još?
– Uvek napominjem da sam prva anti – zvezda, mada to drugačije spolja izgleda. Stvaranje veštačkih zvezda i idola je igra veštih manipulatora čovekovim nagonima, zloupotreba instinkta. Moj „zvezdani pravac“ se zasniva na održanju humanih vrednosti, ljudskosti najšireg dijapazona, kroz poštovanje istine, pravde, morala, etike i prava na nesimulirano postojanje.

Da li je breme integriteta i kredibiliteta vašeg imena i karijere, u nekim periodima, bilo preteško i za vas samu?
– Ako živite u sredini koja je spremna da vas fizički ukloni zbog različitosti u stavu i mišljenju, onda morate biti spremni na borbu do poslednjeg daha. Nema polovičnih istina, ni polovičnih rešenja, nema polovičnih heroja. Morate spavati sa mačem, a buditi se sa osmehom. Kaže se, da nas život iskušava u skladu sa snagom koja nam je data, da nam ispostavlja zadake koje možemo izvršiti i izdržati. Često nismo svesni snage, ni krhkosti svog bića. Kako poceniti gde su granice? Ne morate prihvatati ograničenja koja društvo nameće, jer svaki je čovek neka vrsta majstora za život! Neki, umesto vere u sebe, veruju nametnutim normama i one im oduzimaju snagu. Rekla sam u jednom intervjuu da „ako izaberemo put slobode, možemo biti sve“. Teško je živeti u sredini koja se plaši da vam pruži podršku, iako zna da se borite za budućnost svakog pojedinca. Preko četrdeset godina živim sudbinu zabranjenog, napadanog, proganjanog, a ima tako malo hrabrih koji su stali u moju odbranu. Kada sazri trenutak, većina rado pozajmljuje moje ideje i postignuća, kako bi stekla poziciju moći.

Koliko je spoj svetlosti i tame odraz vaših ličnih dubina, bića, muzike?
– Pali, “ražalovani anđeo“ će uvek patiti i želeti da učestvuje u našem svetu. Ne možemo ga večno odbacivati. Možda ga pre treba pomilovati. Iznenadili biste se koliko je dobrote u ljudima, skrivene pod bolom i pretvorene u agresiju.

Stvorili ste sopstveni svet kreacije, estetike, umetnosti, muzičkog, književnog i likovnog izraza, svoju filozofiju života. Kakvu tajnu i vrednost čuva taj svet?
– Čak i da tajnu znam, ne bih vam je odala. Razlog zbog kog smo sada, zajedno na ovom svetu, u jedinstvenom trenutku postojanja, je da sami otkrijemo tajnu. Ako je vidite u sebi, meni, bilo gde drugo, prionite na njeno razotkrivanje, jer tako ćete ispuniti zadatak i postajati srećniji.

Koja emocija, uprkos svemu, nikada nije otupela u vama, a predstavlja suštinu, nukleus vaše ličnosti, stvaralaštva i života?
– Emocija radosti i stanje radoznalosti.

HL/Izvor: novosti.rs/Dejan Ćirić

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime