Svetski dan džeza uz dvostruki muzički program u DOB-u… Ulrich Drechsler’s Liminal Zone i Dejan Ilijić

0
84

Svetski dan džeza obeležava 30. aprila širom sveta kao zvaničan UNESCO praznik. Džez se u zvaničnim dokumentima UN od 2011. godine vidi kao “sredstvo sporazumevanja, dijaloga i jedinstva među ljudima”.

Photo: Promo (DOB)
Photo: Promo (DOB)

Dom omladine Beograda i Beogradski džez festival od 2012. redovno obeležavaju ovaj dan organizovanjem džez koncerata, čija misija je popularizacija ove vrste muzike i pogleda na svet kod najšire publike.

Koncert povodom Svetskog dana džeza je prva u nizu aktivnosti u susret jubilarnom, 35. Beogradskom džez festivalu, koji će u organizaciji Doma omladine Beograda i pod pokroviteljstvom Grada Beograda biti održan od 22. do 27. oktobra 2019.

Kao i svake godine publika će imati priliku da čuje više od 20 izvođača i upozna se sa najkvalitetnijim i najaktuelnijim dostignućima na svetskoj i domaćoj džez sceni.

Ove godine za Svetski dan džeza DOB publici predstavlja dvostruki muzički program sa ciljem da se pokaže sva raznolikost džeza kao umetničke muzike, uzbudljive i aktuelne u muzičkim tokovima 21. veka, bliske svim generacijama.

[infobox title=’Svetski dan džeza u Metropolisu’]

Photo: Promo
Photo: Promo

Muzička kuća Metropolis 30. aprila tokom celoga dana proslavlja Svetski dan džeza.

Za tu priliku, najeminentniji srpski džezeri mlađe generacije – Dušan Petrović i Bratislav Radovanović (Fish In Oil), Vladimir Nikolov (Nikolov-Ivanović Undectet), Aleksandar Grujić, Nenad Vasilić (Nenad Vasilić Trio), Igor Mišković (Hashima) i Luka Ignjatović (Schime Trio +1), pripremili su svoje plejliste koje će biti puštane tokom dana.

U 19:00 časova biće predstavljeno novo ime  Metropolis Jazz etikete – sastav Dragan Ćalina Quartet i njihov novi album “Circle”.

Od 19:30 posetioce očekuje sjajna svirka mladih talenata sa FMU (Katedra za džez i popularnu muziku).[/infobox]

Ulrih Dreksler i Peter Zirbs, nosioci najaktuelnijih muzičkih tokova sa austrijske scene, predstaviće dinamičnu duo postavu “Azure”, a jedan od ključnih srpskih džez muzičara nove generacije, lider sastava EYOT, Dejan Ilijić, premijerno će promovisati svoj novi klavirski solo album  “DYAD”.

Ulrih Dreksler, jedan od najznačajnijih savremenih muzičara iz Austrije, domaćoj publici ekskluzivno će predstaviti program  “Azure” u saradnji sa Peterom Zirbsom, legendom elektronske klupske scene u Beču.

Duo je deo projekta Liminal Zone, Drekslerovog autorskog dela koje okuplja brojne umetnike i objedinjuje njegova različita žanrovska interesovanja u muzici: klasiku, džez, fank, pop, filmsku muziku, drum’n’bass, hip-hop, skandinavski minimalizam, persijsku sufi muziku, britanski trip-hop, istočnoevropski savremeni romantizam, mediteransku muziku…

Naizgled nespojivo, sa sofisticiranošću i majstorstvom vrhunskog umetnika, Dreksler spaja u tri muzička polja: “Chrome”, “Caramel” i “Azure”, koja čine Liminal  Zone Univerzum.

Beogradska publika biće svedok kreativnog stvaranja ovog projekta, čije izvođenje u celosti je planirano za Beogradski džez festival 2020.

Dejan Ilijić/ Photo: Quentin Kuper
Dejan Ilijić/ Photo: Quentin Kuper

Karijera Dejana Ilijića od samih početaka vezana je za Dom omladine Beograda, u kojem je sa grupom EYOT održao nekoliko ključnih koncerata, pa je sasvim prirodno da upravo tamo koncertno predstavi svoj četvrti solo album, na Svetski dan džeza.

Izdanje “DYAD” donosi 10 novih Ilijićevih kompozicija, a kao gost se pojavljuje engleski trubač Pit Džadž iz sastava Get the Blessing. Album je podržan od strane SOKOJ-a, a objavljen je sredinom aprila 2019. u izdanju kuće Metropolis Jazz.

Samostalno i kao lider sastava EYOT, Ilijić je nastupao u više od dvadeset pet zemalja širom sveta (SAD, Rusija, Kina, Engleska, Japan, Francuska, Nemačka…), a komponovao je i muziku za dokumentarne filmove i televizijske emisije, emitovane na mnogim regionalnim i nacionalnim televizijskim stanicama u Srbiji i na međunarodnim festivalima u inostranstvu.

Dejan Ilijić do sada je objavio tri solo albuma, koja su izdata za američko tržište: “Eyot” (2006, Ninety and Nine Records), “The Journey” (2011, Magnatune), “Sun” (2012, Magnatune), kao i album u saradnji sa američkim muzičarem Kentom Gustavsonom, “I am Here” (2009, Ninety and Nine Records).

Koncert počinje u 21:00 čas, a ulaznice su u prodaji preko Ticket Vision mreže po ceni od 500 dinara.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime