Home»Kultura»Predstavljamo vam najlepše dečje avanture 16. Noći muzeja

Predstavljamo vam najlepše dečje avanture 16. Noći muzeja

4
Shares
Pinterest Google+

Od morskih dubina preko evropskih gradova do afričkih tajni, uz velike slikare, pozorišne znalce kao i pisce za velike i male mališane, 18. maja širom Beograda očekuje po mnogo čemu jedinstvena Dečja tura u Noći muzeja.

Sa željom da umetnost i kulturu približi svojim najmlađim posetiocima i pokaže im najuzbudljiviju stranu muzeja i galerija, Noć muzeja i ove godine predstavlja posebno osmišljenu turu.

Već od 16:00 časova na lokacijama širom grada mališane će dočekati različiti sadržaji, radionice i izložbe kroz koje će na najlepši način upoznati svet oko sebe.

Noć muzeja/ Photo: Promo (Noć muzeja)
Noć muzeja/ Photo: Promo (Noć muzeja)

Sve ono što vekovima znaju hrabri mačevaoci moći će da saznaju i hrabri posetioci Noći muzeja na platou ispred Vojnog muzeja, gde će nikad zabavnije časove držati Škola istorijskog i scenskog mačevanja “Pero”.

Republički zavod za zaštitu spomenika kulture na Kalemegdanu specijalno za ovu priliku otvara Noćnu školu stripa u periodu od 16:00 do 20:00 časova, u kojoj će oni najmlađi moći ne samo da nauče kako nastaju stripovi, već i da inspirisani našim nasleđem naprave svoje autorsko delo.

Paviljon Cvijeta Zuzorić otvoriće svoja vrata za male i velike ljubitelje umetnosti koji žele da osete svet oko sebe najrazličitijim čulima.

Od 16:00 do 20:00 časova, na svakih sat vremena, posetioci će moći da zavire u magičnu pozorišnu kutiju gde ih, pod vođstvom našeg poznatog reditelja Nikole Zavišića, čekaju svetlosne instalacije, laseri i hemijske reakcije.

Uz to, tokom cele večeri na posebnim radionicama zaljubljenici u ekologiju naučiće kako da udahnu novi život starim predmetima i pretvore ih u umetnička dela.

Sa stvaralaštvom čuvenog Petra Lubarde najmlađi posetioci Noći muzeja biće u prilici da se upoznaju kroz radionice na kojima će praviti kolažirane kopije radova našeg slikara. Ove radionice održavaće se od 16:00 do 19:00 časova u Legatu Petra Lubarde, šarmantnom zdanju na Dedinju u kojem je poznati umetnik živeo.

Noć muzeja/ Photo: Promo (Noć muzeja)
Noć muzeja/ Photo: Promo (Noć muzeja)

Muzej afričke umetnosti na radionicama od 17:00 do 20:00 časova razotkriće sve tajne veksikologije, a najmlađi posetioci će izrađivti sopstvene zastave, iscrtavti neke nove granice i upoznati sasvim drugačija lica Afrike.

Pedagoški muzej će predstaviti onim radoznalima osnove robotike kroz druženje sa robotima koji na mala vrata uvode budućnost u naš svakodnevni život, dok će oni koji slobodno vreme provode uz omiljene knjige biti u prilici da se druže sa Laguninim junacima i junakinjama pisane reči uz koje su odrastale generacije.

Dobra zabava biće upotpunjena nastupom talentovanih polaznika Muzičke škole “Vučković”.

Kroz predavanja i radionice sve od 16:00 do 21:00 čas, Arheološki institut će u knjižari “Papirna krila” pomoći mališanima da postanu pravi mali arheolozi, da istraže svet Rimljana, saznaju čime su se hranili, kako su pisali ili pak kako su se oblačili.

Muzej nauke i tehnike pokazaće deci, ali i njihovim roditeljima, da za ljubav prema nauci nikad nije suviše rano, a osim uzbudljivih eksperimenata predstaviće i jedinstveni kutak rezervisan za igračke sa neverovatnim pričama.

Pod zagonetnim nazivom “Mama i tata su A+ krvna grupa, zašto sam ja O?” mališani će u Galeriji nauke i tehnike SANU moći da saznaju brojne zanimljivosti poput toga kako se krvne grupe nasleđuju, zašto su u pojedinim delovima sveta neke zastupljenije od drugih.

Kako se dobijaju industrijske boje, na koji način se prave sapuni, najlon ili pur pena saznaće svi posetioci naučne avanture “Kada znam, onda i mogu” koja će se samo ove večeri održati u Muzeju Hemijskog fakulteta.

Važne lekcije za najmlađe o tome kako pomoći drugima, ali i sebi u slučaju eventualnih nesreća, tokom Noći muzeja biće održane u mnogo značajnom zdanju Crvenog krsta Srbije.

Noć muzeja/ Photo: Promo (Noć muzeja)
Noć muzeja/ Photo: Promo (Noć muzeja)

Zaljubljenici u autobuse, tramvaje i trolejbuse moći će da se otisnu u prošla vremena, zahvaljujući postavci JKP GSP-a koje samo za ovu priliku otvara vrata 100 godina starog Muzeja kovačnice GSP-a.

Oni koji pak više vole druženje sa životinjama moći će da provedu Noć muzeja u Zoološkom vrtu Grada Beograda, saznaju kakva pravila ponašanja važe u životinjskim carstvima i upoznaju neke sasvim male, ali po mnogo čemu jedinstvene noćobdije.

U Javnom akvarijumu i tropikarijumu posetioci će moći da upoznaju stanovnike koji žive duboko na dnu mora, saznaju zbog čega su njihovi rođaci izabrali mirniju sredinu, kao i brojne druge zanimljivosti vezane za morski svet.

Oni koji se odluče za putovanje kopnom, u EU Info centru moći će da upoznaju najlepše gradove Evrope na dve neobične radionice.

Od 16:00 časova posetioci uzrasta od 6 do 12 godine otisnuće se na putovanje evropskim biserima uz priču o najšarenijim prozorima, dok će evropske vedute biti tema radionica za uzrast od 12 do 18 godina, koje se održavaju od 19:00 časova.

Evropskim duhom odisaće i Dečji kulturni centar koji svoje goste vodi na putovanje u središte sreće – upoznajući ih sa pola veka starim festivalom Radost Evrope.

Cena ulaznica za 16. Noć muzeja u pretprodaji iznosi 450 dinara, dok će na dan manifestacije karta koštati 500.

Deca do 5 godina, uz pratnju roditelja, ne plaćaju ulaznicu. Jedna karta za Noć muzeja, kao i do sada, važi za po jedan ulazak na sve beogradske lokacije.

Ulaznice mogu da se kupe na svim prodajnim mestima Ticket Visiona u Beogradu, kao i širom Srbije. Više informacija o prodajnim mestima mogu se pronaći na www.tickets.rs.

Photo: Promo (Noć muzeja)
Photo: Promo (Noć muzeja)
Previous post

Vlatko Stefanovski, Eyesburn, Autopark, M.O.R.T. i Đorđe Miljenović nova imena Arsenala 09

Next post

NBG, No Discipline i Sanitarium 4. maja u zrenjaninskom Mitraljezu

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *