Home»Knjige»DAJTE ŠANSU ROMANTICI… Evo zašto bi ipak trebalo čitati ljubavne romane

DAJTE ŠANSU ROMANTICI… Evo zašto bi ipak trebalo čitati ljubavne romane

7
Shares
Pinterest Google+

Verovatno ste bili u prlici da vam neko od prijatelja kaže kako je romantična osoba u životu, ali da ne podnosi romantične romane, smatrajući da je taj žanr banalan, a knjige loše napisane. Međutim, neko ko voli romantičnu fikciju i čita takve knjige, zna da to jednostavno nije istina. Ipak, ne mogu sve biti loše napisane, zar ne? Možda su samo odabrali slučajno nekoliko loših koje su ih odmah odbile? Dešava se da kada po preporuci pročitaju neku takvu knjigu uživaju u njoj ali naglase, nešto u  stilu : “Ali to nije tipični ljubavni roman! Romantika, ma to je čista glupost”. Nažalost, čini se da je ovo prilično prisutna ideja među mnogim čitaocima.

Najpopularniji žanr

Uprkos ovakvim mišljenjima, ovi romani spadaju u najpopularnije knjige koje se mogu kupiti u knjižarama, trafikama, a trenutno je u trendu i online prodaja knjiga.

Ako izbegavate romantične romane iz ovih razloga, evo zašto biste trebali da im date šansu.

Mislite da su svi isti

Ljubavni romani imaju lošu reputaciju jer su previše predvidljivi. Ako već znate šta se dešava na kraju, zašto da se uopšte brinete? Pomislite na bilo koji drugi roman koji ste nedavno pročitali. Možda ćete, ipak, otkriti da nisu ni oni baš tako nepredvidivi. Recimo, znate da će ubica biti uhvaćen na kraju neke tamne detektivske fantastike. A što se tiče psihološkog trilera, bićete razočarani ako ne bude imao zapanjujući zaplet. Da, romantični roman će se verovatno završiti sa “srećni-zauvek”. Ali neće vam to uništiti priču. Kao i kod svih drugih žanrova, magija leži u tome ko, kako, kada. Kada upoznate protagoniste i saznate šta ih pokreće, možete uhvatiti sebe da navijate za njih. Znate tačno zašto je lik koga upoznaju u baru pogrešan za njih, znate sa kim bi trebali biti – i jedva čekate da pročitate do kraja i vidite kako su to oni sami shvatili.

Previše su sentimentalni

To zavisi od vrste knjige koju odaberete. Posebno ako čitate roman iz osamdesetih, stil može biti veoma sentimentalan (možda likovi previše trepću). Danas se protagonisti više oslanjaju na inteligentne razgovore, duhovite šale, zamišljene tekstove – ili se čak gledaju  neprijateljski preko kompjutera u kancelariji, npr. Slično kao i moderna  upoznavanja, svaka priča je kao vožnja toboganom – i tu nema ničega sentimentalnog!

Ljubavni romani/Photo: Promo
Ljubavni romani/Photo: Promo

Izlazak iz klišea

Ne bave se “važnim” pitanjima

Ovaj žanr, za razliku od mnogih drugih „ozbiljnih“ literatura, stavlja žene i njihove želje, snove i ambicije u središte priče – to je ne čini manje relevantnom. Ne postoji razlog zašto bi se ove najpopularnije knjige o ženskom prijateljstvu, nesigurnosti i svakodnevnim komplikovanim situacijama trebale smatrati “besmislenim”, dok slični romani o tome kako se muškarac pokušava ostvariti u životu postaje klasik. Danas romantične knjige više nisu samo o ženama i heteronormativnim odnosima. Tokom poslednje decenije, priča dečak- upoznaje –devojčicu, razgranala se i proširila ka LGBT čitaocima. Uz potrebno uključivanje multikulturnih parova i likova s invaliditetom kao karaktera, dobijate neke čudesno različite priče koje (a ponekad i još uvek) nedostaju u drugim žanrovima.

Novi prikaz muško-ženskih odnosa

Mislite da su regresivni i anti-feministički

Osim ako ne čitate nešto napisano veoma davno, to uopšte nije istina! Moderni ljubavni romani prikazuju neke opasne, inteligentne, glavne ženske likove koji brak ne vide kao svoj krajnji cilj. Zapravo, njihov lični put samoispunjenja i ambicije često pokreće zaplet, a oni (kao i svi mi) moraju da se nose sa društvenim pritiscima vezanim za brak i decu. Naravno, nekada se samo poljubac  jakog, mračnog heroja smatrao “seksi”, ali vremena su se promenila i ljubavni romani to pokazuju. Današnji protagonisti bi sigurno takvo ponašanje nazvali brutalno. Čak i u novijim istorijskim romanama u kojima su žene morale da se dobro udaju da bi preživele, karakteri uspevaju da nađu način da zaobiđu mizoginističke ideale. Brakovi jednakog partnerstva ipak daju najbolje romanse!

 

Previous post

Izložba, svirka, druženje... PRVI ART&JAM FEST U SOUL PEDDLERU

Next post

Na prodaju set lista grupe Queen koju je pisao lično Fredi... "Cijena - prava sitnica"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *