Home»Fun»ČULI SMO ROBOTE KAKO SVIRAJU METAL… A SADA – VEŠTAČKA INTELIGENCIJA NA DELU

ČULI SMO ROBOTE KAKO SVIRAJU METAL… A SADA – VEŠTAČKA INTELIGENCIJA NA DELU

5
Shares
Pinterest Google+
Heavy Metal/Photo: Pixabay
Heavy Metal/Photo: Pixabay

Dvojica muzičara i inovatora, Si Džej Kar i Zek Zabkovski kreirali su softver koji uz pomoć mašinskog učenja generiše neprestani strim death metal muzike pod imenom DADABOTS.

Ova dvojica diplomaca prestižnog fakulteta Berklee College of Music u Bostonu kreirala su program na osnovu arhitekture koja „izučava“ putanje u velikim količinama unetih podataka (u ovom slučaju muzike death metal bendova). Nakon analize podataka veštačka inteligencija generiše svoju aproksimaciju onoga kako bi death metal trebalo da zvuči.

Rezultat toga je YouTube kanal koji neprestano generiše muziku na osnovu predviđanja muzičkih elemenata i sekvenci koje se najčešće koriste u ovom žanru.

Pored YouTube kanala, tvorci ovog programa objavili su i 10 albuma pesama nastalih na osnovu muzike eksperimentalnih sastava poput Aepoch, Battles i Meshuggah. Kar i Zabkovski bi potom birali pesme koje su najbolje zvučale i uvrstili ih u jedan od albuma. Kako sami navode, njihov cilj je da “izbace ljudski element iz black metal zvuka“.

– Iako nam je namera bila da stvorimo realističnu rekreaciju originalnih podataka, oduševljeni smo čak i estetskim nesavršenostima. Solo vokali su postali bogat hor duhova u pozadini, a muzika rok bendova postali slična kubanskoj džez muzici. Ova mešavina više snimaka postala je nadrealna himera zvuka – izjavili su tvorci.

Da li je ovo pored holograma poznatih muzičara budućnost muzike ili samo još jedan zabavan projekat? Vreme će reći.

A da se podsetimo kako to rade roboti:

HL/Izvor: espreso.rs

Previous post

Treći Beogradski festival stripa - Tras!  VALTER VENTURI, ĐOVANI FREGIJERI I IGOR KORDEJ CRTAJU ZA BEOGRADSKU PUBLIKU

Next post

DJ Snake okupio najpopularnije svetske repere u novom singlu "Enzo"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *