Home»Muzika»Homeland»Vlada Maričić: Sokoj odvojio 40 miliona za pomoć muzičkim stvaraocima

Vlada Maričić: Sokoj odvojio 40 miliona za pomoć muzičkim stvaraocima

4
Shares
Pinterest Google+

Sokoj, organizacija muzičkih autora Srbije koja se bavi zaštitom prava kompozitora, tekstopisaca i aranžera muzike svake godine odvoji veliki novčani iznos kao podstrek domaćim stvaraocima.

Ove godine se u fondu za kulturna davanja nalazi najveći iznos do sada, preko 40 miliona dinara namenjen brojnim autorima muzike i festivalima za njihovu promociju. Prošle godine ovaj fond dodelio je 34 milona dinara za 155 projekata, što ga stavlja u red najozbiljnijih dobrotvora kreativnih stvaralaca Srbije poput fonda Ministarstva kulture.

– U vreme kada je komercijalnost muzike poprilično dovedena u pitanje izlaženje CD izdanja kreativne muzike gotovo potpuno zavisi od fondova kulture medju kojima je najistaknutiji Sokoj. Treba istaći da se sredstva u tom fondu izdvajaju od ukupne naplate svih autora u Srbiji. Mi kao kompozitori svesni smo da ćemo najbolje sami sebi pomoći, dajući dao sopstvenih honorara za pomoć novim izdanjima kreativne muzike – kaže Vlada Maričić, potpredsednik nadzornog odbora Sokoja.

Ovim fondom su do sada potpomognuti programi i akcije brojnih udruženja: Udruženja kompozitora Srbije, Udruženja rok muzičara Srbije, Udruženja džez, zabavne i rok muzike Srbije itd. Potom festivali: Mokranjčevi dani, Bunt, Koma, Dečije beogradsko proleće, Džez festival u Valjevu i Nišu itd. Sredstvima fonda pomognuti su brojni stvaraoci etno i džez muzike. Mladi džez muzičari poput Save Miletića i Luke Ignjatovića potpomognuti sredstvima fonda vratili su se u Srbiju posle studija u inostranstvu da bi ovde nastavili svoj muzički rad…

Previous post

WOODSTOCK #50 U PROBLEMIMA... Otkazali hedlajneri, stopirana pretprodaja karata, dozvola za lokaciju još nije stigla...

Next post

Random 4. maja u Elektropioniru... Promocija debi albuma "Sun Moon Stars"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *