Home»Muzika»Jazz»Jazz Celebration… 35. Beogradski džez festival od 22. do 27. oktobra u DOB-u i Kombank dvorani

Jazz Celebration… 35. Beogradski džez festival od 22. do 27. oktobra u DOB-u i Kombank dvorani

4
Shares
Pinterest Google+

Dom omladine Beograda od 22. do 27. oktobra 2019. biće domaćin 35. Beogradskog džez festivala koji se ove godine održava pod sloganom – “Džez svetkovina/Jazz Celebration”.

Photo: Promo
Photo: Promo

Jubilarno, 35. izdanje festivala donosi mnogo razloga za veliko slavlje. Sama činjenica da je jedna međunarodna muzička manifestacija opstala tolike godine, uspešno pronašavši novi identitet u 21. veku, predstavlja razlog za radost cele kulturne zajednice u našoj zemlji, svih ljubitelja muzike, a posebno džez muzičara.

Ako tome dodamo međunarodni ugled, koji je pažljivo odabranim programom godinama građen, kao i podršku u afirmaciji koju Beogradski džez festival neprestano pruža domaćim umetnicima – jasno je da je ovo godina u kojoj se ne slavi samo jubilej festivala, već i sam džez na ovim prostorima.

Zato ove godine Beogradski džez festival poklanja publici više nego obično: umesto pet, trajaće šest dana, sa skoro 30 koncerata i nizom pratećih programa, kao i sa mnoštvom džez sadržaja koji su planirani do oktobarske džez svetkovine.

Pored festivalskog doma – Doma omladine Beograda, i ove godine će nekoliko nastupa biti i u Kombank dvorani, u kojoj su održani brojni koncerti za pamćenje tokom duge istorije BDŽF.

– U programu ćemo imati velikane džeza i mlade snage na sceni, umetnike koji su trasirali pravce u ovoj muzici i one koji danas istražuju nove puteve žanra, izvođače koje naša publika veoma dobro poznaje, ali i one koje tek treba da otkrije, iz zemlje i inostranstva. Koncept festivala ostaje dinamičan i otvoren, privlačan mlađim i starijim poznavaocima džeza, ali i zanimljiv ljubiteljima muzike uopšte – naša misija jeste da se tokom trajanja festivala o tokovima savremenog džeza upozna i onaj deo javnosti koji ga prati povremeno, te da slušanje vrhunske umetničke muzike učinimo dostupnim svima u našoj sredini. Za početak najavljujemo u celini veliko finale 35. Beogradskog džez festivala: u Kombank dvorani evociraćemo tradiciju džeza i veliku istoriju naše manifestacije, a u sali Amerikana Doma omladine Beograda zaviriti u uzbudljivu budućnost – poručili su organizatori festivala.

Mingus Big Band/ Photo: Promo (BDŽF)
Mingus Big Band/ Photo: Promo (BDŽF)

Program u Kombank dvorani otvara Mingus Big Band, prvi američki veliki orkestar na festivalu još od 1990. godine.

Sastav prvoklasnih njujorških muzičara, pod umetničkim vođstvom Mingusove supruge Sju, ne bavi se samo iščitavanjem zaostavštine legendarnog kontrabasiste, već je autentično tumači originalnim aranžmanima kompozicija iz Mingusovog opusa.

Njihov nastup ostvaruje pravu vezu sa počecima manifestacije: sam Mingus je nastupao na uvodnom izdanju 1970, kao i 1972. i 1975, a manja legacy formacija Mingus Dynasty 1982. godine.

Ove godine, publika će prvi put imati priliku da čuje proslavljeni repertoar u punoj orkestarskoj raskoši, u izvođenju jednog od najboljih big bendova na planeti, sedam puta nominovanog za Gremi.

Čarls Lojd/ Photo: Stanislav Milojkovic
Čarls Lojd/ Photo: Stanislav Milojkovic

Saksofonista i flautista Čarls Lojd je živa ikona džeza, jedan od najvećih lidera i improvizatora svih vremena, nepresušni mislilac i innovator.

Žestina njegovih improvizacija i zanimanje za spajanja džeza sa nezapadnim muzičkim stilovima etablirali su ga kao jednu od ključnih figura u širenju i unapređenju ove umetnosti.

Bio je među prvim džezerima sa milionskim tiražom ploča, kao i među retkima koji su zasvirali pred rok auditorijumom u legendarnom Filmoru.

Posle dva nezaboravna koncerta na festivalu, 2011. i 2014. godine, zakoračivši u devetu deceniju života sa nesmanjenom izvođačkom energijom, vraća se u Beograd sa novom postavom, u kojoj zapaženu ulogu ima gitarista Marvin Sjuel.

 Teo Sekaldi, Freaks/ Photo: Alexandre Jeanson
Teo Sekaldi, Freaks/ Photo: Alexandre Jeanson

Ponoćni program u Amerikani predstavlja najviše domete savremenog evropskog džeza. Francuski violinista Teo Sekaldi, sa sekstetom Freaks (po dva gudača i duvača, gitara i bubnjevi), ruga se klasičarskoj uglađenosti i džezerskom intelektualizmu, podrazumevajući, pak, i klasičarsku virtuoznost i džezersku nepredvidivost – iz ugla pank rokera.

Najbolji francuski muzičar 2016, u anketi Jazz Magazine i laureat Victoire du Jazz za otkriće godine, Sekaldi nastavlja niz najbitnijih francuskih novih umetnika na festivalu, posle Vensana Peranija i Emila Parizijena.

 Axes/ Photo: Adriana Melo
Axes/ Photo: Adriana Melo

Drugačiji sekstet Axes u istom programu nudi portugalski saksofonista i kompozitor Žoao Mortagua. Neposredna asocijacija na kvartet saksofonista u frontu jeste slavni američki World Saxophone Quartet, posebno zbog žanrovski eklektičnog repertoara.

Ali dvojica bubnjara prave suštinsku razliku – dodajući zvuku i ritmove paradnih ansambala iz Nju Orleansa i hip-hop energiju, inspirišući kritiku da ih poredi i sa proslavljenim kvartetom Sex Mob, Stivena Bernstina.

Henri Spenser/ Photo: album cover
Henri Spenser/ Photo: album cover

Poseban izazov festival nalazi u otkrivanju novih talenata, poput britanskog trubača Henrija Spensera, koji će se domaćoj publici predstaviti na ponoćnom programu u Amerikani, u subotu, 26. oktobra.

Efektno spajajući klasičan džez i majlsovski fjužn, rok i minimalizam, mladi muzičar ima tek jedan objavljeni album “The Reasons Don’t Change”, a već nekoliko osvojenih nagrada u džepu kao i sjajne kritike na sajtu All About Jazz i u Gardijanu.

Sa kvintetom Juncture donosi sveže ideje sa – poslednjih godina preporođene – britanske džez scene.

Rastko Obradović kvartet/ Photo: Vladimir Tatarević
Rastko Obradović kvartet/ Photo: Vladimir Tatarević

U okviru Beogradskog džez festivala proslavljaće se još jedan jubilej – peti put organizuje se predstavljanje najtalentovanijih snaga novog srpskog džez talasa u okviru srpskog showcasea.

Po ustaljenom formatu, tri domaća nova projekta u izvođenju umetnika mlađe generacije biće izloženo domaćoj javnosti, ali i brojnim inostranim novinarima – prošle godine ih je bilo tridesetak – koji svake godine širom sveta pronose glas o vrhunskim dometima u srpskom džezu.

Među odabranim učesnicima je ove godine mladi saksofonista i kompozitor Rastko Obradović, koji je prve korake napravio upravo na festivalu (Big bend RTS i Serbian Jazz Bre!), a sada predstavlja kvartet sa norveškim muzičarima (Martin Gjerde – klavir, Aleksander Hoholm – kontrabas, Rajmond Lavik – bubnjevi) kolegama sa kojima je studirao na Norveškoj muzičkoj akademiji u Oslu i sa kojima će tokom ove godine snimiti prvi album.

Beogradski džez festival će na jubilarnom izdanju kroz prateće programe problematizovati i našu istoriju i naše mesto na savremenoj globalnoj džez sceni, sa posebnim naglaskom na razvijanju diskusionih tribina.

– Uz dalja poboljšanja u produkciji i inovacije u prezentaciji programskih sadržaja, sa uzbuđenjem gledamo na obeležavanje jubileja jednog od najvažnijih međunarodnih muzičkih događaja u našoj zemlji – u slavu džez muzike – poručuju organizatori.

Ograničen broj vaučera za komplete ulaznica 35. Beogradskog džez festivala već može da se nabavi na Blagajni Doma omladine Beograda, svim prodajnim mestima Ticket Visiona i preko sajta www.tickets.rs. Prva promotivna cena vaučera je 3000 dinara, a obuhvata sve koncerte u glavnom programu festivala.

Osnivač i pokrovitelj Beogradskog džez festivala je Grad Beograd, koji je 2007. godine uvrstio BDŽF u manifestacije od posebnog značaja, a organizator festivala je Dom omladine Beograda.

Beogradski džez festival je, po pozivu, član Evropske džez mreže (Europe Jazz Network).

Previous post

DOBAR, LOŠ, NESNAĐEN... Igor nije želeo da bude Robin Hud... zato je (p)ostao Duh Nibor

Next post

Zabranjen koncert Sepulture u Libanu... Optužili ih da - obožavaju đavola

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.