Home»Kult»“ANIMALS”, ALBUM KOJI JE PREDVIDEO SVE… Pink Floyd su još tada znali da je, u stvari, reč o psima, svinjama i ovcama

“ANIMALS”, ALBUM KOJI JE PREDVIDEO SVE… Pink Floyd su još tada znali da je, u stvari, reč o psima, svinjama i ovcama

6
Shares
Pinterest Google+
Animals, cover
Animals, cover

Svet Pink Floyda je besmrtan, zato je i danas aktuelan, možda više nego ikada. Surova realnost je njihova mantra, koja istovremeno zastrašuje i oduševljava.

Njihov tekst je filozofija, a zvuk anestetik za svakodnevni život. Lezite, zatvorite oči i odlepršajte, jer to je Pink Flojd – piše portal Vitraž.

Studenti Rodžer Voters, Ričard Rajt, Nik Mejson i Rodžer (Sid) Beret, posle nekoliko godina nastupanja pod raznim imenima, zvanično osnivaju 1965. godine bend i nazivaju ga Pink Floyd.

Beret se istovremeno profiliše kao konceptualni vođa benda i glavni tekstopisac, te će pod njegovim vođstvom objaviti prvi studijski album, “The Piper at the Gates of Dawn”, koji je najlakše opisati kao jedan veliki eksperiment.

Ubrzo postaju glavne face londonske underground scene 60-ih, gde će i formirati prepoznatljivi zvuk, koji će ih pratiti kroz decenije.

Sida će ubrzo zamijeniti Dejvid Gilmor i tako formiran kvartet će u režiji Rodžera Votersa osvojiti svet. Sledi desetak studijskih albuma, milioni prodatih ploča i rok istorija.

Photo: Facebook @pinkfloyd
Photo: Facebook @pinkfloyd

Album “Animals” (1977) je politički manifest Pink Flojda. Po uzoru na roman “Životinjska farma” Džordža Orvela, ljudska egzistencija srozana je na nivo životinja, pri čemu su društvene klase predstavljene kroz životinjske vrste.

Bend daje oštru kritiku korumpiranog kapitalizma, nastalog u sprezi biznisa i politike, sa misijom okrenutom isključivo bogaćenju i eksploataciji. Pink Floyd kao da nas obaveštava dokle je stigla dekadencija društva u kulturnom, socijalnom i svakom drugom smislu.

Pesmom “Pigs on the Wing” počinje i završava se album. Atmosfera puna nade, ljubavi i poletnosti zaokružuje mračnu priču o svetu u kome živimo. Na taj način Floyd nam daje veštačko disanje kroz empatiju i ljubav.

Ostatak albuma posvećen je psima, svinjama i ovcama, odnosno ljudima.

Psi su nemilosrdni kapitalisti, moćni preduzetnici, fokusirani isključivo na gomilanje kapitala, koji ne prezaju ni od čega.

Svinje ili korumpirani velikaši svoju moć i pristup mas-medijima koriste za kontrolu i ispiranje mozgova ostatku društva.

Ovce su uvek i svuda obični ljudi amputirane svesti. Krivica jeste na onima koji u narodu vide svoje stado, ali i na narodu koji u svojim političarima vidi pastire i mesije.

HL/Izvor:vitraz.net

Previous post

Random 4. maja u Elektropioniru... Promocija debi albuma "Sun Moon Stars"

Next post

Exit spaja region u Umagu... Bajaga i Hladno pivo zajedno na bini posle deset godina

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *