Home»Kult»PRIČA O NAJKONTROVERZNIJOJ PESMI SVIH VREMENA… Kada je Bili Holidej prvi put otpevala nastao je tajac…

PRIČA O NAJKONTROVERZNIJOJ PESMI SVIH VREMENA… Kada je Bili Holidej prvi put otpevala nastao je tajac…

6
Shares
Pinterest Google+
Bili Holidej/ Photo: youtube.com printscreen
Bili Holidej/ Photo: youtube.com printscreen

Džez umetnica Bili Holidej snimila je pesmu “Strange Fruit” 20. aprila 1939. godine, a britanski BBC u opširnom članku objašnjava zašto se ta numera i 80 godina kasnije može smatrati najšokantnijom svih vremena.

Bili Holidej je 20. aprila ušla u studio sa osmočlanim orkestrom kako bi snimila svoju verziju pesme “Strange Fruit”. Ova stravična pesma o užasima linčovanja na američkom jugu, ne samo da je bila najveći hit Bili Holidej, već je postala jedna od najuticajnijih pesama 20. veka, koja nam i danas govori o rasnom nasilju, ističe novinarka BBC Aida Amoako.

Numera koju je Time magazin 1999. godine proglasio pesmom veka, prvobitno se zvala “Bitter Fruit” i napisao ju je učitelj Ejbel Miropol, užasnut fotografijama linčovanja na američkom jugu.

– Napisao sam ‘Strange Fruit’ zato što mrzim linčovanje, mrzim nepravdu, i mrzim ljude koji ga održavaju – objasnio je Miropol u jednom intervjuu 1971. godine.

Pesma je 1938. godine ponuđena Bili Holidej koja je zajedno sa svojim pratiocem na klaviru Sonijem Vajtom i aranžerom Denijem Mendelsonom radila tri nedelje na njoj, pre premijernog izvođenja u njujorškom kafeu Society.

– Prvi put kad sam je otpevala mislila sam da je to bila greška… nije bilo čak ni blagog aplauza kad sam završila. Onda je jedna osoba počela nervozno da tapše, i odjednom su svi tapšali – napisala je Holidej u svojoj autobiografiji.

Kako je pesma postala deo njenog nastupa, Holidej se suočavala sa različitim reakcijama, od suza, do napuštanja koncerta i rasističkih provokacija. Radio stanice, kako u Americi tako i u drugim zemljama sveta, odbijale su da emituju “Strange Fruit”, a njena izdavačka kuća Kolumbija rekords nije htela da je snimi.

Pesma je, međutim, odmah po objavljivanju ostavila dubok trag u američkom društvu. Iako nije bila prva popularna pesma koja se bavila rasnim pitanjima, “Strange Fruit” se izdvajala po svom eksplicitnom sadržaju i istovremenom komercijalnom uspehu.

Aktivisti su pesmu poslali američkim kongresmenima kako bih podstakli na usvajanje zakona kojim bi se zabranilo linčovanje, a s vremenom je postala antirasistička himna.

Linčovanje je postalo neka vrsta metafore i u tom smislu je pesma u narednim decenijama postala više metaforička nego bukvalna”, objasnio je za BBC pisac Dejvid Margolik, autor knjige o pesmi “Strange Fruit”.

Mnogi muzičari su je obradili, ali se izdvaja verzija Nine Simon iz 1965. čije je delove Kanje Vest koristio u svojoj pesmi “Blood on the leaves” iz 2013. godine.

“Strage Fruit” je 2002. godine uvrštena u Nacionalni registar značajnih izdanja Kongresne biblioteke SAD. Njena sposobnost da šokira nikada nije izbledela, i već decenijama inspiriše muzičare da pevaju o nepravdi sa iskrenošću i svešću da pesma može biti vanvremenski podsticaj za društvene promene, ističe BBC.

HL/Izvor: N1, BBC

Previous post

NI KORAK NAZAD... Total Rejects i Fake Fun u okviru evropske turneje stižu 19. maja u Svilajnac

Next post

"Mission"... Šabački instrumentalni space-rock bend MOON predstavio novi spot

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *