Home»Muzika»Džoni Keš dobija spomenik u vašingtonskom Kapitolu

Džoni Keš dobija spomenik u vašingtonskom Kapitolu

4
Shares
Pinterest Google+
Džoni Keš/Photo: facebook@ohnnyCash
Džoni Keš/Photo: [email protected]

Spomenik Džoniju Kešu, legendi kantri muzike, biće postavljen u dvorani statua u američkom Kapitolu, pošto je njegova rodna država Arkanzas odlučila da ukloni sada postojeće, sporne spomenike osoba koje se povezuju s rasizmom.

Svaka američka savezna država postavlja po dve statue u dvoranu statua (Statuary Hall), veliku galeriju smeštenu unutar Kapitola, zgrade u kojoj se nalazi Kongres Sjedinjenih Država.

Spomenici iz prošlog veka koje je postavila država Arkanzas nedavno su bili meta oštrih kritika pokreta koji zahteva uklanjanje iz javnosti simbola Konfederacije u Američkom građanskom ratu, a reč je o grupi južnih država koje su branile ropstvo.

Federalna država Arkanzas, jedna od nekadašnjih članica Konfederacije, nedavno je objavila da će jedna od novih statua biti u čast Džonija Keša, ikone kantri muzike, koja je obieležila generacije i smatra se jednim od najuticajnijih amerikih muzičara 20. veka.

Autor pesme “I Walk the Line”, umro je 2003. u Nešvilu, a društvo u Dvorani statua praviće mu spomenik u čast Dejzi Bejts, afroameričke novinarke koja se istakla u borbi za građanska prava.

Dejzi Bejts je odigrala važnu ulogu u borbi devet crnih učenika u Litl Roku za ravnopravan upis u školu u glavnom gradu Arkanzasa, a da bi tu integraciju sproveo, predsednik Ajzenhauer morao je 1957. godine da pošalje vojsku.

Današnji guverner Arkanzasa, republikanac Ejsa Hačinson, pozdravio je Dejzi Bejts kao izvor nadahnuća u borbi za građanska prava “što je bio bitan deo naše istorije koji mnogo govori o našoj hrabrosti i o nama kao državi”.

Dejzi Bejts/Photo: printscreen
Dejzi Bejts/Photo: printscreen

Rekao je da je većina učesnika u raspravi saglasna da se postojeći spomenici zamene. Tako će biti uklonjene statue osoba koje su branile segregaciju i ropstvo: Džejmsa Pola Klarka, senatora i guvernera Arkanzasa koji je prisilno sproveo segregaciju na prelazu u 20. vek i Juraja Rouza, advokata koji je podržavao Konfederaciju.

HL/Izvor: Hina

Previous post

Možemo da poričemo koliko nas volja, ali... Stiven King zna sve naše strahove. Kako?

Next post

HAOS I UTOPIJA FESTIVALA KOJI JE DEFINISAO GENERACIJU... Pogledajte trejler za dokumentarac o Woodstocku

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *