Home»Muzika»Dva dana u Novom Sadu koja su nas podsetila zašto volimo alternativu… Održan peti Festival srpskog podzemlja

Dva dana u Novom Sadu koja su nas podsetila zašto volimo alternativu… Održan peti Festival srpskog podzemlja

5
Shares
Pinterest Google+
Photo: Vovka Chudinov
Photo: Vovka Chudinov

Peti Festival srpskog podzemlja održan je prošlog vikenda u Novom Sadu, u Hali 6 NS sajma. Prvi utisci su se slegli, a mi smo pitali Milana Rakića, jednog od organizatora festivala, da li je zadovoljan.

Milan Rakić i Danica Bićanić/ Photo: Vovka Chudinov
Milan Rakić i Danica Bićanić/ Photo: Vovka Chudinov

Ovogodišnji, peti Festival srpskog podzemlja definitivno je opravdao očekivanja nas kao organizatora ali, koliko sam video, i publike koja se pojavila u velikom broju i sve propratila sa ogromnom energijom. Svi bendovi i učesnici su bili na visini zadatka i dali bukvalno sve od sebe da ceo događaj bude što bolji. Meni lično je prvo veče festivala, koje je bilo rezervisano za vizuelne umetnike, bilo pun pogodak i dalo je neku potpuno novu dimenziju našem festivalu.

Na otvaranju izložbe i performansima smo mogli da vidimo zaista širok spektar posetilaca, od uvaženih profesora sa akademije umetnosti u Novom Sadu, do studenata iste, srednjoškolaca i raznih drugih nestandardnih posetilaca za jedan underground događaj. A to je zaista bitno saznanje i nama sada daje neki novi vetar u leđa da se ovom umetničkom scenom pozabavimo još više naredne godine.

Takođe naši specijalni gosti iz Slovenije, ekipa koja je radila film “Železne stopinje”, oduševljeni su festivalom, prijemomi i generalno svime što su videli i čuli kod nas. Dogovorena je i neka buduća saradnje sa njima na teritoriji Slovenije, ali više o tome kada dođe vreme.

Sve u svemu, FSP priča se širi, ide u pravom smeru i smatram da postaje jako bitan stub odbrane istinske nezavisne scene kojoj je ovde itekako potrebna sveža snaga i energija. Vidimo se 2020! – ispričao je u Rakić za Headliner.

Photo/ Promo (FSP)
Photo/ Promo (FSP)

Festival je otvorio Jernej Vene, muzički urednik “Radio Val 202” iz Slovenije i Zoran Bale Bulatović, kompozitor, muzičar i član bendova Luna i Pekinška patka.

Prisutni su mogli da pogledaju pefrormanse Nenada Bogdanovića – “Human Code” i Aleksandra Jovanovića – “Mail art 25250 Odžaci”, radove Danijela Babića i još 40 underground umetnika čiji su radovi bili izloženi u okviru izložbe “Mejl art mreža”

Drugi dan festivala bio je rezervisan za nastupe bendova. Na dve bine, bez prestanka, sviralo je čak 16 alternativnih muzičkih grupa.

Delić atmosfere iz bekstejdža…

I, kako kažu organizatori: – Nastavljamo dalje, sabiramo utiske i planiramo FSP 2020, a mi dodajemo: – Vidimo se sledeće godine u još većem broju.

Za sve koji nisu mogli da dođu na peti FSP, evo šta su propustili…

Previous post

Sleš je veliki fan AC/DC, ali priznaje... Bili bi najbolji - da nije The Rolling Stonesa

Next post

Možemo da poričemo koliko nas volja, ali... Stiven King zna sve naše strahove. Kako?

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.