Home»Muzika»Voters poručio Madoni: Ako veruješ u ljudska prava, nemoj da nastupaš u Izraelu

Voters poručio Madoni: Ako veruješ u ljudska prava, nemoj da nastupaš u Izraelu

6
Shares
Pinterest Google+
Rodžer Voters/ Photo: Facebook @rogerwaters
Rodžer Voters/ Photo: Facebook @rogerwaters

– Dok izraelska vlada ne shvati da Palestinci imaju pravo na samoopredeljenje, umetnici treba da se drže  podalje od Izraela – poručio je Madoni Rodžer Voters, jedan od osnivača benda Pink Floyd i dodao da njeno prihvatanje poziva da nastupi u Tel Avivu u finalu Eurosonga postavlja fundamentalno važna etička i politička pitanja za svakoga od nas.

– U Parizu 1948. godine Ujedinjene nacije su usvojile Opštu deklaraciju o ljudskim pravima koja je garantovala da sva naša braća i sestre širom sveta, bez obzira na njihovu etničku ili nacionalnu pripadnost ili religiju, imaju određena osnovna ljudska prava. Uključujući pravo na život, slobodu i samopredeljenje – izjavio je Voters za Guardian.

On dalje kaže da svi koji se slažu s ovom deklaracijom treba sebi da postave pitanje da li su spremni da se bore za ljudska prava i pruže pomoć onima kojima su ta prava ugrožena.

Rodžer Voters/ Photo: Facebook @rogerwaters
Rodžer Voters/ Photo: Facebook @rogerwaters

– U kontekstu trenutnih priča o mestu održavanja finala Eurosonga i učestvovanju Madone i drugih izvođača, dotična braća i sestre su Palestinci koji žive pod duboko represivnim aparthejdskim režimom okupacije i ne uživaju pravo na život, slobodu i samoopredeljenje – kazao je Voters i dodao da su Palestinci još 2004. godine apelovali na ostatak sveta da im pomogne i da su tražili od umetnika da se uzdrže od nastupa u Izraelu sve dok vlada ne prizna njihovo pravo na samoopredeljenje.

– Odlučio sam da ispoštujem njihovu molbu i učinim sve što je u mojoj moći da uverim i druge da urade isto. Neki od muzičara koji su nastupali u Izraelu kažu da su to uradili kako bi izgradili mostove i pomogli uspostavljanju mira. Sr*nje. Nastupanje u Izraelu je unosan posao koji odobrava okupaciju, aparthejd, etničko čišćenje, zatvaranje dece, pokolj nenaoružanih demonstranata i sve druge loše stvari koje se godinama dešavaju – izjavio je Voters.

Bivši član Pink Floyda pozvao je ljude da saosećaju sa narodom čija su prava ugrožena kao i sve učesnike Eurosonga, uključujući i Madonu, da pročitaju Deklaraciju o ljudskim pravima. On je naveo i to da je Deklaracija prevedena na 500 jezika i da bi se svako ko želi mogao bez ikakvih problema informisati, pa “ukoliko je svi budemo poštovali, još možemo da spasemo našu divnu planetu od uništenja”.

Izvor: klix.ba

Previous post

"Tonem"... Stigao novi singl benda Nevreme

Next post

Dara Džokić, Isidora Minić i Branka Šelić u predstavi "Ručni rad" 18. aprila na sceni KC Čukarica

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *