Home»Muzika»Jazz»Gledajte jazz… Izložba fotografija “Džez u Beogradu” u četvrtak na Kalemegdanu

Gledajte jazz… Izložba fotografija “Džez u Beogradu” u četvrtak na Kalemegdanu

5
Shares
Pinterest Google+
Charles Lloyd New Quartet/ Photo: John Watson
Charles Lloyd New Quartet/ Photo: John Watson

U četvrtak 18. aprila u 18:00 časova, u okviru manifestacije Dani Beograda, otvara se izložba fotografija “Džez u Beogradu” na platou ispred Umetničkog paviljona “Cvijeta Zuzorić”.

Izložbu je realizovao autorski tim: Vanjuška Martinović (direktor Muzičke škole “Stanković”, Zorica Kojić (muzički kritičar i profesor klavira MŠ “Stanković) i Vojislav Pantić (džez kritičar i umetnički direktor Beogradskog džez festivala) u saradnji sa JP Beogradska tvrđava.

Čet Bejker/ Photo: el gvojos
Čet Bejker/ Photo: el gvojos

Izložba “Džez u Beogradu” inspirisana je skoro jedan vek dugom tradicijom sviranja i slušanja džeza u prestonici, izuzetnim značajem Beogradskog džez festivala u 20. i 21. veku i dvadesetpetogodišnjicom postojanja prvog džez odseka u regionu, pokrenutog u Muzičkoj školi “Stanković” 1993. godine.

Istovremeno, izložba predstavlja priliku da se široj javnosti protumači tajna zvučna mapa Beograda koja kroz radove domaćih fotografa kao i inostranih majstora džez fotografije, dokumentuje postojanje džezera i njihovih mnogobrojnih sastava i koncerata u Beogradu, od druge polovine dvadesetih godina prošlog veka do danas.

Đanluka Petrela/ Photo: Tim Dickeson
Đanluka Petrela/ Photo: Tim Dickeson

Serija fotografija sa nastupa i izvan scene otvara stranice zaboravljenih dešavanja, prikazuje junake našeg kulturnog života, modernizaciju i uključivanja u svetske tokove.

Izložba nas podseća i da komplenat istorijat džeza u Beogradu i Srbiji još uvek čeka da bude napisan. Ona predstavlja mali-veliki prilog nekom budućem naporu da se istinski heroji muzike i džeza ove zemlje otrgnu od zaborava, ali i argument muzičke budućnosti koja se upravo ovog časa kuje u majstorskim radionicama Džez odseka MŠ “Stanković”. U to će nas uveriti izabrani polaznici odseka pod vođstvom profesora Ivana Radivojevića koncertnim nastupom  na otvaranju izložbe.

Previous post

MISIJA "KVALITETAN ZVUK"... Nil Jang u maju objavljuje svoju treću knjigu - "To Feel The Music"

Next post

Evo kako legendarna "Stairway to Heaven" zvuči kad je svira Mastodon

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *