ŠLAG NA NIŠKOJ DŽEZERSKOJ TORTI… Supegrupa Kenija Vernera zatvara Nišville Jazz Festival

0
80
Oglasi
Keni Verner/Photo: facebook@kennywernermusic
Keni Verner/Photo: facebook@kennywernermusic

Super džez grupa koju predvodi pijanista Keni Verner, a u kojoj su i saksofonista Dejv Libmen i bubnjar Piter Erskin, kao i jedan od najtraženijih kontrabasista u SAD – Nemac Johanes Vejdenmiler – imaće jedan od prvih zajedničkih koncerata na festivalu Nišville 2019. i to završne večeri festivala, u nedelju 11. avgusta.

Neformalni vođa sastava je pijanista, kompozitor, aranžer, ali i esejista Keni Verner, koji je sa svojim triom nastupao i snimao sa velikanima: Dejvom Daglasom, Krisom Poterom, Brajanom Blejdom… Virtuoz džez usne harmonike Tuts Tilemans nastupao je sa Vernerom u duetu punih 17 godina, a saradnja sa Džoom Lovanom traje već četiri decenije.

Saksofonista, flautista, kompozitor, ali i autor više udžbenika – prekretnica u džez pedagogiji Dejv Libmen jedna je od najznačajnijih džez ličnosti od sedamdesetih godina dvadesetog veka do danas. Od 1991. pa do 2012. u Libmenovom sastavu, koji je izvodio veoma eklektičan repertoar, od obrada džez standarda, Pučinijevih arija, adaptacija kompozicija Majlsa, Koltrejna, Monka, Kurta Vejla, Kola Portera, Žobima, ali i Beatlesa, kao i originalne kompozicije u rasponu od vorld mjuzik i fjužna, pa do fri džeza.

Piter Erskin jedan je od najtraženijih bubnjara poslednjih decenija i dvostruki gremijevac. Svirao je u big bendovima Stena Kentona i Mejnarda Fergusona, velikim fjužn grupama Wether Report, Steps Ahead, Yellow Jackets, u sastavima koje su vodili Džo Henderson, Čik Korija, Bobi Hačerson, Pet Metini, ali i sa muzičarima “između stilova” kao što su Džoni Mičel, Kejt Buš, Steely Dan…

Najmlađi član kvarteta, kontrabasista Johanes Vejdenmiler, tokom poslednjih 20 godina, koliko živi u Njujorku, već je “prvopozivac” velikih muzičara – Henk Džons trio, Ray Baretos New World Spirit, Karl Alen-Vinsent Hering kvintet, Džo Lovano trio…

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime