Home»Muzika»Jazz»ŠLAG NA NIŠKOJ DŽEZERSKOJ TORTI… Supegrupa Kenija Vernera zatvara Nišville Jazz Festival

ŠLAG NA NIŠKOJ DŽEZERSKOJ TORTI… Supegrupa Kenija Vernera zatvara Nišville Jazz Festival

5
Shares
Pinterest Google+
Keni Verner/Photo: facebook@kennywernermusic
Keni Verner/Photo: [email protected]

Super džez grupa koju predvodi pijanista Keni Verner, a u kojoj su i saksofonista Dejv Libmen i bubnjar Piter Erskin, kao i jedan od najtraženijih kontrabasista u SAD – Nemac Johanes Vejdenmiler – imaće jedan od prvih zajedničkih koncerata na festivalu Nišville 2019. i to završne večeri festivala, u nedelju 11. avgusta.

Neformalni vođa sastava je pijanista, kompozitor, aranžer, ali i esejista Keni Verner, koji je sa svojim triom nastupao i snimao sa velikanima: Dejvom Daglasom, Krisom Poterom, Brajanom Blejdom… Virtuoz džez usne harmonike Tuts Tilemans nastupao je sa Vernerom u duetu punih 17 godina, a saradnja sa Džoom Lovanom traje već četiri decenije.

Saksofonista, flautista, kompozitor, ali i autor više udžbenika – prekretnica u džez pedagogiji Dejv Libmen jedna je od najznačajnijih džez ličnosti od sedamdesetih godina dvadesetog veka do danas. Od 1991. pa do 2012. u Libmenovom sastavu, koji je izvodio veoma eklektičan repertoar, od obrada džez standarda, Pučinijevih arija, adaptacija kompozicija Majlsa, Koltrejna, Monka, Kurta Vejla, Kola Portera, Žobima, ali i Beatlesa, kao i originalne kompozicije u rasponu od vorld mjuzik i fjužna, pa do fri džeza.

Piter Erskin jedan je od najtraženijih bubnjara poslednjih decenija i dvostruki gremijevac. Svirao je u big bendovima Stena Kentona i Mejnarda Fergusona, velikim fjužn grupama Wether Report, Steps Ahead, Yellow Jackets, u sastavima koje su vodili Džo Henderson, Čik Korija, Bobi Hačerson, Pet Metini, ali i sa muzičarima “između stilova” kao što su Džoni Mičel, Kejt Buš, Steely Dan…

Najmlađi član kvarteta, kontrabasista Johanes Vejdenmiler, tokom poslednjih 20 godina, koliko živi u Njujorku, već je “prvopozivac” velikih muzičara – Henk Džons trio, Ray Baretos New World Spirit, Karl Alen-Vinsent Hering kvintet, Džo Lovano trio…

Previous post

"PRAY"... Muse uživo predstavili pesmu za "Game Of Thrones"

Next post

Da li ste spremi za "Ekspediciju"... Repetitor ima novi spot koji najavljuje veliku turneju

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *