Home»Film»“Bird on a Wire”… Izgubljeni dokumentarac o Leonardu Koenu na 12. Beldocsu

“Bird on a Wire”… Izgubljeni dokumentarac o Leonardu Koenu na 12. Beldocsu

4
Shares
Pinterest Google+
Photo: Promo (Beldoks)
Photo: Promo (Beldoks)

Među pet izuzetnih muzičkih dokumentaraca u programu “Intermission” 12. Beldocsa biće prikazano i delo o Leonardu Koenu “Bird on a Wire: Leonard Cohen”, dokumentarni film za koji je dugo smatrano da je zauvek izgubljen.

Reditelj Toni Palmer, koji će biti gost festivala, u filmu slika snagu reči i nota Leonarda Koena (1934-2016), čuvenog kanadskog muzičara i pesnika, jednog od najvećih vizionara među umetnicima svog doba.

Za film Tonija Palmera, o turneji Leonarda Kohena po Evropi 1972, dugo se mislilo da je izgubljen. Godine 2009. pronađene su 294 rolne filma u jednom skladištu u Holivudu, posle čega je dokumentarac i digitalno restauriran.

U filmu je zabeleženo 17 najvećih Koenovih pesama, emocionalno interpretiranih u vreme kada je bio na vrhuncu slave. To je i svedočanstvo jedne muzičke turneje i slika utisaka o svemu onome što se dešavalo tokom nastupa.

Leonard Koen/ Photo: Promo (Beldoks)
Leonard Koen/ Photo: Promo (Beldoks)

Koen je 18. marta 1972. krenuo na turneju po Evropi, koja je počela u Dablinu, a završila u Jerusalimu 21. aprila. Nastupao je u 20 gradova… Londonu, Stokholmu, Amsterdamu, Kopenhagenu, Beču, Berlinu, Parizu…

Palmerova kamera otvara dušu Koena, autora mnogih knjiga poezije, jednog od najčitanijih pesnika severnoameričkog kontinenta, kantautora čije su balade postale simbol mnogih generacija.

Snimajući ga dok peva, Palmerova kamera omogućava gledaocu da zaviri u dušu ovog jedinstvenog i zagonetnog umetnika.

Film svedoči kako je specifičnim, jednostavnim stilom i jakim emocijama koje izbijaju iz svakog njegovog stiha Koen uspeo da postane jedan od najcenjenijih muzičkih umetnika 20. veka.

Kako je primetio filmski kritičar Bernadet Meknulti iz britanskog Telegrafa, film pruža dotad neviđeno “Koenovo lice, osvetljeno i uokvireno tako da izgleda kao renesansna slika”.

Pored svedočanstva o jednoj od najintrigantnijih karijera u popularnoj muzici prošlog veka, “Bird on a Wire” je i važan dokument o Evropi u ranim sedamdesetim godinama, kulturi tog vremena, novim idejama koje su se rađale, promenama koje su prethodile…

Ovogodišnji, 12 Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs, koje će biti održan od 8. do 15. maja u Beogradu u više bioskopskih dvorana, predstaviće više od 100 premijernih filmova iz celog sveta, u 14 različitih selekcija.

Pored domaćeg i takmičarskog programa publika će moći da uživa i u muzičkim, biografskim i umetničkim dokumentarcima, izboru iz savremenog portugalskog dokumentarnog filma, kao i u retrospektivama autora Kazua Hare i Gorana Devića.

Previous post

The Cockblockers kreće na prolećnu regionalnu turneju

Next post

11. aprila, na poklon fanovima - "Zanat preživljavanja", novi album Crvenog kartona

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *