Home»Muzika»MUZIČKO JEDRENJE OD VELSA DO SENEGALA… Katrin Finč i Seku Keita 16. aprila u Domu omladine

MUZIČKO JEDRENJE OD VELSA DO SENEGALA… Katrin Finč i Seku Keita 16. aprila u Domu omladine

6
Shares
Pinterest Google+
Ktrin Fin; i Seku Keita/Photo:  Andy Morgan
Katrin Fin; i Seku Keita/Photo: Andy Morgan

Multikultivator u saradnji sa Domom omladine Beograda predstavlja kraljicu harfe, velšanku Katrin Finč i world music zvezdu iz Senegala, virtuoza na kori (zapadnoafrička harfa) Seku Keitu na koncertu 16. aprila u velikoj sali Doma omladine Beograda.

Tim Kaming, novinar uticajnog world music magazina Songlines opisao je njihov koncert kao “najpopularniji world music program ove decenije”.

Na koncertu u Beogradu višestruko nagrađivani duet predstaviće materijal sa novog albuma “SOAR” i najlepše kompozicije sa albuma “Clyshi Dubon”. Njihovi nastupi u 2018. godini osvojili su 5 zvezdica u recenzijama koje su objavili Guardian i The London Evening Standard.

Inspiraciju za album “SOAR” (jedriti) koji će biti predstavljen na koncertu u Beogradu, Katrin Finč i Seku Keita pronalaze u veličanstvenom orlu ribaru (Osprey) progonjenom do istrebljenja u Velsu tokom 17. veka, a koji se nedavno vratio svom staništu nakon 400 godina odsustva. Orao ribar svake godine preleti 3.000 milja od obala Zapadnog Velsa, gdje je Katrin odrasla, do Sekuove domovine – Senegala u Zapadnoj Africi. Ova neverovatna prirodna veza dodatno naglašava umetničku sinergiju dvoje muzičara. Teme migracija prožimaju ovaj sjajan album, duboko uvlačeći ponekad tamniju istoriju ove dve velike muzičke nacije.

Ktrin Fin; i Seku Keita/Photo:  Joseph Branston
Katrin Fin; i Seku Keita/Photo: Joseph Branston

“SOAR” je nominovan za prestižni nagradu Roots Critics Poll album godine 2018. “SOAR” je takođe nominovan za Velsh Music Prize, i proglašen je za jedan od deset najboljih albuma godine od strane magazina Songlines i MOJO. Album  je ušao u britanske zvanične liste nezavisnih albuma kao #16 u prvoj nedelji izdanja i proveo više od tri meseca na vrhu Amazon World Music grafikona, dostigavši broj jedan na Transglobal World Music listi u junu 2018.

Katrin Finč i Seku Keita u Beograd dolaze nakon njene uspešne borbe sa rakom dojke. Tokom prošle godine ovaj fantastični dvojac nije otkazao nijedan koncert tokom prolećne i jesenje turneje iako je Katrin u tom periodu bila podvrgnuta hemio-terapiji, a zatim u avgustu 2018 i uspešno operisana. Prema njenim rečima, muzika i nastupi bili su joj jedan od najvećih podstreka u borbi sa kancerom.

Previous post

Okupio se Blur... Prva zajednička svirka posle četiri godine, evo kako je bilo...

Next post

"Wrath Of The Innocent"... Makedonski muzičar Zoran Stefanoski objavio novu stvar

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *