MUZIČKO JEDRENJE OD VELSA DO SENEGALA… Katrin Finč i Seku Keita 16. aprila u Domu omladine

0
30
Ktrin Fin; i Seku Keita/Photo:  Andy Morgan
Katrin Fin; i Seku Keita/Photo: Andy Morgan

Multikultivator u saradnji sa Domom omladine Beograda predstavlja kraljicu harfe, velšanku Katrin Finč i world music zvezdu iz Senegala, virtuoza na kori (zapadnoafrička harfa) Seku Keitu na koncertu 16. aprila u velikoj sali Doma omladine Beograda.

Tim Kaming, novinar uticajnog world music magazina Songlines opisao je njihov koncert kao “najpopularniji world music program ove decenije”.

Na koncertu u Beogradu višestruko nagrađivani duet predstaviće materijal sa novog albuma “SOAR” i najlepše kompozicije sa albuma “Clyshi Dubon”. Njihovi nastupi u 2018. godini osvojili su 5 zvezdica u recenzijama koje su objavili Guardian i The London Evening Standard.

Inspiraciju za album “SOAR” (jedriti) koji će biti predstavljen na koncertu u Beogradu, Katrin Finč i Seku Keita pronalaze u veličanstvenom orlu ribaru (Osprey) progonjenom do istrebljenja u Velsu tokom 17. veka, a koji se nedavno vratio svom staništu nakon 400 godina odsustva. Orao ribar svake godine preleti 3.000 milja od obala Zapadnog Velsa, gdje je Katrin odrasla, do Sekuove domovine – Senegala u Zapadnoj Africi. Ova neverovatna prirodna veza dodatno naglašava umetničku sinergiju dvoje muzičara. Teme migracija prožimaju ovaj sjajan album, duboko uvlačeći ponekad tamniju istoriju ove dve velike muzičke nacije.

Ktrin Fin; i Seku Keita/Photo:  Joseph Branston
Katrin Fin; i Seku Keita/Photo: Joseph Branston

“SOAR” je nominovan za prestižni nagradu Roots Critics Poll album godine 2018. “SOAR” je takođe nominovan za Velsh Music Prize, i proglašen je za jedan od deset najboljih albuma godine od strane magazina Songlines i MOJO. Album  je ušao u britanske zvanične liste nezavisnih albuma kao #16 u prvoj nedelji izdanja i proveo više od tri meseca na vrhu Amazon World Music grafikona, dostigavši broj jedan na Transglobal World Music listi u junu 2018.

Katrin Finč i Seku Keita u Beograd dolaze nakon njene uspešne borbe sa rakom dojke. Tokom prošle godine ovaj fantastični dvojac nije otkazao nijedan koncert tokom prolećne i jesenje turneje iako je Katrin u tom periodu bila podvrgnuta hemio-terapiji, a zatim u avgustu 2018 i uspešno operisana. Prema njenim rečima, muzika i nastupi bili su joj jedan od najvećih podstreka u borbi sa kancerom.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime