Banjalučki Demofest odlazi na kratku pauzu… Ove godine neće biti druženja na tvrđavi Kastel

0
59
Demofest/ Photo: Zlatan Lipljanac
Demofest/ Photo: Zlatan Lipljanac

Posle 11 godina, banjalučki Demofest odlazi na kratku pauzu, rekla je za Lola magazin Brankica Janković, direktor ovog muzičkog festivala.

Iako su Banjalučani i ljubitelji alternativnog zvuka iz čitave regije već navikli da svakog jula tvrđava Kastel postane centar nove muzičke scene, ovog leta se to neće desiti.

– Nadajući se da smo zaslužili malo razumevanja i strpljenja onih koji nas vole i uz nas su sve ove godine – pre svih hiljada demo bendova koji su se prijavljivali na naše konkurse, hiljada saradnika i stotina hiljada posetilaca od osnivanja do danas – ove godine ćemo napraviti pauzu da bismo pripremili novu Demofest priču, dostupnu publici u celoj regiji – izjavila je Brankica Janković.

Pokrenut 2008. godine, kao jedinstven regionalni projekat namenjen promociji i pružanju podrške mladim autorskim bendovima iz bivše Jugoslavije, festival je brzo stekao prepoznatljovst i ugled na muzičkoj sceni.

– Demofest je u istoriji poslovanja moje agencije sigurno jedan od najepših i najuspešnijih projekata. U njega je uloženo mnogo truda, ali i mnogo ljubavi, kako nas, organizatora, tako i svih drugih koji su na bilo koji način učestvovali u njegovoj realizaciji. Jednostavno rečeno, Demofest je postao brend koji se voli regionalno – kaže Brankica Janković.

Photo: Demofest
Photo: Demofest

U prethodnim godinama su, zahvaljujući ovom festivalu, upravo u Banjaluci započele karijere regionalnih zvezda nove generacije kao što su bendovi M.O.R.T. i ZAA, dok su ovaj grad posetila velika svetska imena: Mando Diao, Guano Apes, Kelis, Stereo MCs, Kosheen, The Sisters of Mercy, Asian Dub Foundation…

Vrednost ovog festivala prepoznao je i UNESCO, njegovim svrstavanjem na svoju listu preporučenih projekata iz oblasti kulture, a nominovan je i za prestižne nagrade poput European Festival Awards i UK Festival Awards.

Pohvale, priznanja i nova prijateljstva obeležila su sve prethodna izdanja Demofesta, a šta sledi u godinama koje dolaze, saznaćemo uskoro.

– U pitanju će biti priča koja traje svakog dana u godini i koja neće imati nikakvih ograničenja. Demofest na malim ekranima i internetu – najavila je Brankica Janković i dodala:
– Iskreno se nadam i da će se stvoriti uslovi da u godinama koje su pred nama doživi i svoja izdanja na Kastelu, jer svako se rado vraća svojoj kući.

Sergio Lounge, pobednik prošlogodišnjeg izdanja Demofesta…

Izvor: trecisvijet.com

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime