Home»Film»UMRO LERI KOEN, LEGENDARNI AUTOR KULTNIH HOROR FILMOVA

UMRO LERI KOEN, LEGENDARNI AUTOR KULTNIH HOROR FILMOVA

6
Shares
Pinterest Google+
Leri koen/Photo: facebook@larrycohenfilmmaking
Leri koen/Photo: [email protected]

Leri Koen, režiser koji će ostati upamćen po kultnim horor filmovima i trilerima kao što su “Crni Cezar”, “To je živo” preminuo je u 77. godini života.

Koen je jedno od najznačajnijih imena svetske kinematografije sedamdesetih i osamdesetih. Pored niskobudžetnog horora kao za njega karakterističnog žanra, ostavio je pečat i u drugim oblastima kinematografije, pa se tako našao u ulozi scenariste nekoliko televizijskih projekata, kao što su “Begunac” i “Kolombo”, pre nego što je 2002. realizovano njegovo filmsko ostvarenje “Govornica” sa Kolinom Farelom u glavnoj ulozi.

Poznat je i po tome što je često snimao ekstremne scene na ulicama Njujorka bez dozvola ili obaveštavanja prolaznika o tome šta se dešava, zbog čega je dobio još veće obožavanje fanova koji su cenili njegov nezavisni način pravljenja filmova.

Režiser filma “Oblik vode” (The Shape of Water) Giljermo del Toro umeo je da ga nazove rušiocem postojećih tabua, a režisera “Baby Drivera” Edgar Rajt na društvenim mrežama, povodom režiserove smrti, objavio je:

“Leri, zahvaljujem ti na mnoštvu zabavnih konceptualnih žanrovskih štoseva, čije su ideje prevazilazile budžet.”

 

Koen je rođen 1941. godine u Njujork, počeo je da se bavi režijom krajem pedesetih godina. Tvorac je velikog broja serija, uključujući i klasik “Posetioci”. Uspon u karijeri započeo je 1960. godine, uz scenario za nastavak vestern serijala “Sedam veličanstvenih”, prenosi Gardijan.

Preusmerio se zatim na drugi žanr – niskobudžetni horor film, u kojem je ostao i sedamdesetih, a okviru kojeg može biti svrstana i horor komedija o vanzemaljcima pod nazivom “Bone” sa Jafet Koto, kao i rimejk klasika Edvarda G. Robinsona “Mali Cezar”, pod nazivom “Crni Cezar” 1973. godine, kao i deo iz serijala “Pakao u Harlemu”.

Njegova sposobnost da privuče velika imena u niskobudžetni projekat pokazala se značajnom u njegovom narednom ostvarenju – “To je živo”, jezivom horor filmu o bebi-mutantu ubici, u kojem je učestvovao i Bernard Herman, kompozitor muzike za Hičkokove filmove.

 

Previous post

Koja je razlika između kompozitora i aranžera... Odgovor 28. marta u SAE Institutu

Next post

MRAČNA PROŠLOST SLAVNE REPERKE: Nisam dete Diznijevih kanala - dok sam radila kao striptizeta, drogirala sam i pljačkala muškarce

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *