Počinje Martovski festival… 66. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma od 27. do 31. marta u DOB-u

0
47
Martovski festival/ Photo: Promo
Martovski festival/ Photo: Promo

Martovski festival – 66. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, biće svečano otvoren u četvrtak, 27. marta od 19:00 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Tom prilikom biće dodeljena Nagrada za životno, a dobitnica ovog priznanja je Bojana Andrić, dramaturg, scenarista, istoričar televizije i publicista.

Potom će uslediti svetska premijera dokumentarnog filma “Veliki pohod u malu Sugubinu” (Srbija), po izboru Redakcije za istoriografiju “Trezor” RTS-a, čiji su autori reditelj arhivskog filma Božidar Kalezić, novinar Živadin Mitrović i autor “Trezora” Bojana Andrić.

Višegodišnja akcija Radio-televizije Beograd “Selu u pohode” i određenog broja kulturnih radnika-entuzijasta šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, ostavila je veliki trag i na učesnike i goste iz grada i domaćine na selu, pa i u medijskom sećanju i arhivi Televizije Srbije.

Posle projekcije filma biće održan razgovor sa autorima, u holu Velike sale Doma omladine Beograda.

U nastavku programa prve večeri 66. Martovskog festivala, od 21:00 čas u Velikoj sali DOB-a, biće održana srpska premijera novog filma čuvenog ruskog dokumentariste Viktora Kosakovskog, “Akvarela” (Aquarela / Velika Britanija, Nemačka, Danska, SAD), izuzetno vizuelno putovanje kroz neuhvatljivu lepotu i sirovu moć vode.

Sugubina/ Photo: Promo (Martovski festival)
Sugubina/ Photo: Promo (Martovski festival)

Martovski festival – 66. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma biće održan  od 27. do 31. marta 2019. u Domu omladine Beograda, koji je i organizator događaja.

Jedan od najstarijih filmskih festival u Evropi i svetu i ove godine trajaće 5 dana, a publici će predstaviti bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film – kategorija za koju postoji i međunarodna selekcija.

Planirane su brojne specijalne projekcije, stručni programi i tribine za profesionalce i studente, susreti i razgovori sa gostima festivala, master-klasovi i drugi prateći programi.

Cena ulaznica je ista kao i prošle godine, 200 dinara, dok će studenti filmskih akademija uz  indeks moći da posećuju besplatno projekcije.

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd, a organizator je Dom omladine Beograda.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime