Svi znamo Munkov “Vrisak”… ali ova čuvena slika zapravo ne predstavlja ono što većina smatra

0
232
The Screem/Photo: YouTube printscreen
The Screem/Photo: YouTube printscreen

“Vrisak” norveškog slikara Edvarda Munka jedna je od najpoznatijih slika u istoriji umetnosti, međutim, ako ste mislili da ova slika prikazuje čoveka koji vrišti od užasa, pogrešili ste, piše CNN.

– Slikom ‘Vrisak’ Munk se priseća spektakularnog zalaska sunca u Oslu koji je nebo i oblake obojio dramatičnom crvenom bojom. Crveno, krvavo nebo uticalo je na njega da se oseća vrlo anksiozno. Umetničko delo je u velikoj meri odraz Munkovog raspoloženja – kaže Đulija Bartrum, kustoskinja izložbe posvećene Edvardu Munku u Britanskom muzeju u Londonu.

Britanski muzej u Londonu izložiće crno-belu litografsku verziju slike na kojoj je Munk na nemačkom jeziku napisao da je kroz prirodu osetio veliki vrisak. Ruke iznad ušiju predstavljaju sablasnu figuru koja blokira vrisak prirode.

Edvard Munk/Photo: facebook@edvard.munch
Edvard Munk/Photo: facebook@edvard.munch

– Valovitost lika je vizuelni prikaz onoga što Munk oseća – rekla je Bartrum. Istakla je kako je zbog emotivnog učinka veoma lako pogrešno protumačiti umetničko delo.

– Možete to povezati s trenutnim raspoloženjem. Svako je imao takve trenutke očaja – pojasnila je.

Godinama je ova slika korišćena u političkim kampanjama, međutim, Munk je njom izražavao lične emocije i nije nameravao da je koristi kao javnu poruku. Bartrum kaže da je tokom života čuvao svoju privatnost i da se plašio da je izgubio kontrolu nad svojim radom.

– Možete je shvatiti lično, a možete i na politički način. Slika je tu i biće korišćena – rekla je kustoskinja Bartum. Rad na izložbi posvećenoj Edvardu Munku u Britanskom muzeju u Londonu počeo je pre pet godina. Izložba će biti otvorena od 11. aprila do 21. jula.

HL/Izvor: cnn.com

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime