Home»Film»SRPSKA PREMIJERA FILMA “DUH VREMENA”… Kultni reditelj Lordan Zafranović na 66. Martovskom festivalu

SRPSKA PREMIJERA FILMA “DUH VREMENA”… Kultni reditelj Lordan Zafranović na 66. Martovskom festivalu

5
Shares
Pinterest Google+
Nataša Mišković, Božo Vrećo i Lordan Zafranović/Photo: instagram
Nataša Mišković, Božo Vrećo i Lordan Zafranović/Photo: instagram

Gost 66. Martovskog festivala biće istaknuti jugoslovenski i hrvatski reditelj Lordan Zafranović, koji će našoj publici premijerno predstaviti svoje novo delo – polučasovni dokumentarni film “Duh vremena” (Zeitgeist / Švajcarska; 2018, 28’) i svoje kratke filmove po ličnom izboru.

Ostvarenje “Duh vremena” nastalo je na osnovu izložbe “Gradovi u pokretu”, koja kroz arhivsku foto-građu i dnevne listove prati svakodnevni život u Beogradu, Sarajevu, Istanbulu i Ankari, nakon raspada Otomanskog carstva. Autorka izložbe, scenaristkinja i producentkinja filma Nataša Mišković takođe će biti gošća Festivala. Ovo je njen prvi, a Zafranovićev stoti film.

Duh vremena
Duh vremena

Ovo je edukativni, ali kreativni kratkometražni dokumentarac o svakodnevnom životu u Sarajevu, Istanbulu, Beogradu i Ankari ’20-ih i ’30-ih godina XX veka. Na podlogu sastavljenu od fascinantnih ali nepoznatih fotografija objavljenih u ondašnjoj turskoj i jugoslovenskoj dnevnoj štampi, režiser Lordan Zafranović i profesorka Univerziteta u Bazelu Nataša Mišković dodaju čarobni glas Boža Vreća kako bi nam dočarali radost i tugu, bogatstvo i siromaštvo, osmansku prošlost i modernizaciju Jugoistočne Evrope nakon Velikog rata.

– Sasvim slučajno sam prisustvovao otvaranju izložbe “Gradovi u pokretu – postosmansko nasleđe” i bio sam fasciniran. Nataša je uložila ogromnu energiju i ljubav istražujući fotografije iz prošlosti i pokazala je veliku odgovornost prilikom priprema za ovu predivnu izložbu. Pomislio sam kako bi bilo šteta da sve to nakon par nedelja završi opet u rafovima i predložio sam da se snimi film. Bilo mi je zadovoljstvo da radim s njom, koliko god bio skroman budžet, i da usaglasim svoju filmsku viziju sa njenom istoriografskom preciznošću. Ovo je moj stoti film – a njen prvi – rekao je u “Duhu vremena” Lordan Zafranović.

Duh vremena
Duh vremena

Premijera “Duh vremena” zakazana je za 29. mart od 20 časova u Velikoj sali Doma omladine.

Lordan Zafranović je filmsku režiju diplomirao je na Filmskoj akademiji (FAMU) u Pragu 1971. godine u razredu “oskarovca” Elmara Klosa. Magistar je režije. Od 1971. godine živi i stvara u Zagrebu. Godine 1991. odlazi u Pariz gde živi do kraja 1994, u Beču provodi 1992, a od 1995. stalno je nastanjen u Pragu. Lordan Zafranović je u većini svojih filmova i scenarista. Za svoj rad je primio veliki broj odlikovanja i nagrada. Njegovi najpoznatiji filmovi su ratna trilogija “Okupacija u 26 slika”, “Pad Italije” i “Večernja zvona”.

Nataša Mišković je doktor istorije i predaje i radi na Univerzitetu u Bazelu. Film Duh vremena i putujuća izložba “Gradovi u pokretu – postosmansko nasleđe” su rezultati velikog istraživackog projekta koji istražuje urbani prostor  nekoliko gradova: Beograd, Istanbul, Ankara i Sarajevo, kroz oči fotoreportera. Bavila se i pokretom Nesvrstanih i prijateljstvom Tita, Nehrua i Nasera. Autorka je knjige o istoriji Beograda u 19. veku, Bazari i bulevari.

Kratki filmovi po izboru i u režiji Lordana Zafranovića i masterklas u Amerikani

Lordan Zafranović/Photo: YouTube printscreen
Lordan Zafranović/Photo: YouTube printscreen

“Ljudi u prolazu” (dokumentarni film, 10 minuta, 1967) // Profesionalni 35 milimetarski film koji je replika filma Portreti u prolazu.
“Poslepodne” (puška) (igrani film, 14 minuta, 1967) // Letnje poslepodne u gradskom dvorištu. Mladić, dečak i vrabac doživljaju dramu, sila letne sijeste prisiljava ih na zločin bez razloga.
“Valcer” (moj prvi ples)  (igrani film, 28 minuta, 1970) // Plesna škola u Splitu i maestro Juti – legenda više generacija koje su prošle „prvi valcer“ u njegovoj školi.
“Lica terakota” (dokumentarni film, 30 minuta, 2003) // Film o arheološkom čudu XX veka – otkriću glinene vojske kineskog cara Ćina Ši Huanga.
Lordan Zafranović će u subotu, 30. marta od 12 časova u sali Amerikana Doma omladine Beograda održati i masterklas, na kojem će govoriti o unutrašnjoj filmskoj formi. Svoja izlaganja će objašnjavati na primeru nekoliko izabranih konstrukcionih planova i filmskih inserata iz sopstvenog, obimnog dela.
Masterklas je otvoren za sve zainteresovane, ali je potrebno najaviti prisustvo na mejl: [email protected] (ime i prezime, 1-3 rečenice o sebi)

 

Previous post

VRAĆAJU SE BIL I TED... Idemo na novo fantastično putovanje sa ludim metalcima, a pojaviće se i neke prave muzičke legende...

Next post

Emilija Klark prvi put progovorila o svojim operacijama na mozgu: Molila sam lekare da me puste da umrem

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *