66. Martovski festival od 27. do 31. marta u Domu omladine Beograda

0
88
Photo: Promo (Martovski festival)
Photo: Promo (Martovski festival)

Ovogodišnji, 66. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma biće održan  od 27. do 31. marta u Domu omladine Beograda, koji je i organizator događaja.

Jedan od najstarijih filmskih festival u Evropi i svetu trajaće 5 dana, a publici će predstaviti bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film – kategorija za koju postoji i međunarodna selekcija.

Planirane su brojne specijalne projekcije, stručni programi i tribine za profesionalce i studente, susreti i razgovori sa gostima festivala, master-klasovi i drugi prateći programi.

Nova umetnička direktorka Martovskog festivala je rediteljka Sonja Ðekić, koja već više od decenije posvećeno radi na svojim dokumentarnim projektima, u višestrukim ulogama (“Moj drug Srbija” 2008, “KOSMA” 2013, “Speleonaut/Pod kamenim nebom” 2018).

Ovi filmovi učestvovali su na više od 70 festivala i osvojili 15 nagrada. Diplomirala je na katedri za filmsku i TV režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a do sada je bila uključena i u rad dva filmska festivala, gotovo od njihovih osnivanja – 7 Veličanstvenih u Beogradu i Grafest u Gračanici.

Ove godine za takmičarsku selekciju prijavljeno je blizu 4000 domaćih i inostranih filmova. Respektabilna ekipa domaćih filmskih profesionalaca odabrala je filmove koji će se takmičiti za Grand Prix festivala, u pojedinačnim katagorijama (uz nagradu ide i značajna podrška od 2.000 evra u dinarskoj protivvrednosi), kao i za četiri strukovne nagrade – za najbolju režiju, kameru, montažu i dizajn zvuka/muziku.

Ovogodišnji selektori Martovskog festivala su: Jovana Nikolić (producentkinja), Čarna Manojlović (rediteljka), Marta Popivoda (filmska rediteljka i video umetnica), Ana Nedeljković (vizuelna umetnica), Nemanja Jovanov (filmski snimatelj, Kristina Đuković (dramaturg) i Darko Lungulov (reditelj).

Gost 66. Martovskog festivala biće istaknuti jugoslovenski i hrvatski reditelj Lordan Zafranović, koji će domaćoj publici premijerno predstaviti novo delo – polučasovni dokumentarni film “Duh vremena” (Zeitgeist/ Švajcarska; 2018, 28’) i svoje kratke filmove po ličnom izboru.

Ostvarenje “Duh vremena” nastalo je na osnovu izložbe “Gradovi u pokretu”, koja kroz arhivsku foto-građu i dnevne listove prati svakodnevni život u Beogradu, Sarajevu, Istanbulu i Ankari, posle raspada Otomanskog carstva.

Autorka izložbe, scenaristkinja i producentkinja filma Nataša Mišković takođe će biti gošća Festivala. Ovo je njen prvi, a Zafranovićev stoti film.

Alesio Bocer/ Photo: Promo (Martovski festival)
Alesio Bocer/ Photo: Promo (Martovski festival)

Posle izuzetnog prijema kod domaće publike koji je film Alesija Bocera “Trst, Jugoslavija” imao u završnici Martovskog festivala 2017. godine, novo ostvarenje ovog italijanskog reditelja pod nazivom “Zajednica” (The Community/ Italija; 2108, 62’) imaće srpsku premijeru na ovogodišnjem izdanju festivala.

Nadovezujući se na tematiku prethodnog dokumentarca (koji je na zabavan način rekonstruisao nostalgičan period 70ih i 80ih godina prošlog veka, kada su Jugosloveni masovno odlazili u Trst u šoping i šverc), u svom novom delu Bocer, koji će biti gost festivala, bavi se najstarijom i najbrojnijom zajednicom u Trstu – srpskom pravoslavnom zajednicom.

Kroz scene iz svakodnevnog života, upoznajemo se sa njihovim običajima i kulturom, nastalim u spoju dva sveta.

Audrius Stonis/ Photo: A Zeltina
Audrius Stonis/ Photo: A Zeltina

Višestruko nagrađivani filmski stvaralac i predavač na brojnim prestižnim univerzitetima, Audrius Stonis, gost je 66. Martovskog festivala.

Za dokumentarni film “Zemlja slepih” iz 1992. godine dobio je nagradu Feliks Evropske filmske akademije, a dokumentarac “Ramin” 2012. godine bio je nominovan za Oskara. Dobitnik je Nacionalne nagrade Litvanije za kulturu i umetnost.

Stonis će posetiocima Martovskog festivala predstaviti retrospektivu baltičkog poetskog dokumentarnog filma i ostvarenje “Uspomena na putovanja u Litvaniju” nedavno preminulog velikana Jonasa Mekasa.

Viktor Kosakovski/ Photo: Promo (Martovski festival)
Viktor Kosakovski/ Photo: Promo (Martovski festival)

Posle Sandensa, IDFA-e, Venecije i Lajpciga, novo ostvarenje čuvenog ruskog dokumentariste Viktora Kosakovskog biće premijerno prikazano i kod nas.

“Akvarela” (Aquarela/ Velika Britanija, Nemačka, Danska, SAD; 2018, 89’) je izuzetno vizuelno putovanje kroz neuhvatljivu lepotu i sirovu moć vode. Od varljivog leda na Bajkalskom jezeru u Rusiji, preko Majamija i uragana Irme, pa sve do velepnih Anđeoskih vodopada u Venecueli, voda je glavni junak Akvarele.

Film je nagrađen i Zlatnom zvezdom za najbolji dugometražni dokumentarni film na festivalu El Gouna 2018.

Iz Belgije stiže novo animirano ostvarenje kreativnog dvojca Eme de Svaf i Marka Džejms Rolsa. Ovaj tandem proslavio se kratkometražnim filmom “Oh, Willy”, rađenim stop-animacijom, sa lutkama od vune, što predstavlja svojevrsnu retkost.

Istom tehnikom nastao je i višestruki festivalski pobednik, neobičan i jedinstven film “Taj veličanstven kolač!” (Ce magnifique gâteau!/ Belgija, Francuska, Holandija; 2018, 44’).

Naizgled nepovezane crtice iz života pet likova: kralja, sredovečnog Pigmeja, propalog biznismena, izgubljenog portira i mladog dezertera, ubedljivo nas uvode u fantazmagorični prikaz belgijske afričke kolonije sa kraja 18. veka.

U saradnji sa Martom Popivodom i Festivalom savremenog eksperimentanog izraza REZ (Teorija koja Hoda [TkH]) – biće predstavljen rad kustoske platforme D’EST iz Berlina i njihov višegodišnji angažman u mapiranju ženskih i kolektivnih umetničkih pozicija koje reflektuju post-socijalistički kontekst kroz pokretne slike.

Ulrike Gerhard, umetnička direktorka i Naomi Henig, urednica i koordinatorka D’EST-a, beogradskoj publici predstaviće odabrane radove i pokrenuti aktivan dijalog.

Dušan Makavejev/Photo: YouTube printscreen
Dušan Makavejev/Photo: YouTube printscreen

Nedavno nas je napustio veliki Dušan Makavejev (1932-2019), vrsni reditelj i poznavalac filma koji je svojim radom zanavek zadužio srpski, jugoslovenski, evropski i svetski film.

U čast ovog velikog filmskog vizionara, Martovski festival organizuje nesvakidašnji događaj “Kino-klubaši u Jatagan mali”.

Festival nastavlja svoj produkcijski angažman na projektu “Srpski animirani film” –  posle prvog, sada je u pripremi i drugi DVD, 13 uzbudljivih animiranih radova nastalih u periodu od 1969 do 1977.  godine.

Pored promocije ovog DVD izdanja, planirano je i predstavljanje DVD-ja “Nagrađeni”, koji donosi izbor od dvadesetak najboljih filmova nastalih na predmetu Animacija, Fakulteta primenjenih umetnosti. Urednik oba izdanja je naš poznati animator, likovni umetnik i pedagog Rastko Ćirić.

Na ovogodišnjem festivalu planirano je i posebno gostovanje emisije “Trezor”, Redakcije za istoriografiju Radio televizije Srbije: svetska premijera dokumentarnog filma “Veliki pohod u Malu Sugubinu” (Srbija, 60’), čiji su autori reditelj arhivskog filma Božidar Kalezić, novinar Živadin Mitrović, autor “Trezora” Bojana Andrić, biće održana na svečanom otvaranju 66. Martovskog.

Martovski Festival Logo

Martovski festival tradicionalno je mesto susreta filmskih autora iz zemlje i inostranstva, producenata, distributera i predstavnika renomiranih filmskih festivala, novinara i kritičara, studenata i profesionalaca.

To je mesto za promociju dokumentarnog, animiranog, kratkometražnog i eksperimentalnog filma, platforma za inspiraciju i razvoj novih ideja, kao i prilika za domaću publiku da pogleda uzbudljive, pažljivo odabrane aktuelne naslove, koje inače nema prilike da vidi u bioskopskoj ponudi.

Cena ulaznica iznosiće 200 dinara, dok će studenti filmskih akademija uz  indeks moći da posećuju besplatno projekcije.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime