PROVETRAVANJE PESME… Tradicionalno obeležavanje Svetskog dana poezije u Nišu

0
44
Knjiga/Photo: Pixabay
Knjiga/Photo: Pixabay

Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša u saradnji sa Niškim kulturnim centrom, Narodnom bibliotekom “Stevan Sremac”, Narodnim pozorištem i Nišvil džez festivalom petu godinu zaredom obeležava Svetski dan poezije.

Od 2018. godine ova manifestacija nosi naziv “Provetravanje pesme”, po istoimenom delu iz poeme Branka Miljkovića.

Poziv je otvoren za sve ljubitelje književne reči da dođu na plato Narodnog pozorišta u Nišu, u četvrtak 21. marta u podne, da za početak proleća čuju ili kažu omiljenu pesmu omiljenog pesnika.

Ovim programom Grad Niš staje ravnopravno uz Njujork, Pariz, London… i svrstava se u red onih svetskih gradova koje obeležavaju Dan poezije.

Photo: Dušan Mitić, diizajn: Miljan Nedeljković
Photo: Dušan Mitić, diizajn: Miljan Nedeljković

– Organizovanim čitanjem i kazivanjem stihova na javnim mestima, ulicama, trgovima, mostovima … stvaraoci iz našeg Društva javno zagovaraju pisanje, ali pre svega čitanje poezije.Ove godine, u skladu sa aktuelnom porukom UNESKA, stavljamo akcenat na autohtonu poeziju, odnosno stvaralaštvo niških pesnika. Tako slavimo jedininstvenu i snažnu ulogu poezije u suprotstavljanju marginalizaciji i utapanju u globalizam. Poezija je ipak intimni izraz koji samo otvara vrata drugima da se obogati dijalog i sjedini sav ljudski napredak u povezivanju kultura – poručuje Dalibor Popović Pop, pesnik i predsednik niškog društva književnika.

U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika program se neće odlagati već se premešta sa platoa u donji foaje Narodnog pozorišta.

Poeziju će govoriti članovi Društva sa podrškom muzičke grupe Take A Walk, Nenada Tančića i Tome Aleksića, a tu je tradicionalno i Željko Ljubić Piti, iz muzičke grupe Goribor, kao i već čuvena Banka knjiga niške biblioteke koja daruje posetiocima samo dobre naslove.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime