BELDOCS… Oskarovci na ovogodišnjem festivalskom programu

0
38
Slobodan i sam/ Photo: Promo (Beldoks)
Slobodan i sam/ Photo: Promo (Beldoks)

Činjenica da će na predstojećem Beldocsu biti prikazana četiri filma koji su ove godine bila u nominaciji za Oskara za najbolji dugometražni dokumentarni film (među kojima je i film “Slobodan isam” koji je osvojio to prestižno priznanje) dovoljno govori o kvalitetu ovogodišnjeg festivalskog programa.

Autorski dvojac Džimi Čin i Elizabet Čai Vasarelji izveli su neverovatan vizuelni spektakl prateći Aleksa Honolda, prvu osobu koja se slobodnim stilom uspela na najviše vrhove sveta – bez konopaca i bezbednosne opreme upisavši se tako u istoriju.

Za Nacionalnu geografiju, film “Slobodan i sam” predstavlja najskuplji i najambiciozniji projekat ikada, te nije bilo upitno da će ovo ostvarenje odneti najznačajnije priznanje u svetu filma ove godine.

Okrug Hejl ovog jutra, ove večeri/ Photo: Promo (Beldoks)
Okrug Hejl ovog jutra, ove večeri/ Photo: Promo (Beldoks)

U nominaciji za Oskara ove godine bili su još i filmovi “Okrug Hejl ovog jutra, ove večeri” (Hale County This Morning, This Evening), “U raskoraku” (Minding the Gap) i “RBG”, koje će publika Beldocsa imati priliku premijerno da vidi.

Dokumentarni film “Okrug Hejl ovog jutra, ove večeri” sačinjen je od intimnih vinjeta iz života jedne male crnačke zajednice u Okrugu Hejl u Alabami.

Vizuelna poetičnost ovog ostvarenja otriva neke skrivene detalje o ljudima koji žive negde blizu nas, a o kojima ne razmišljamo mnogo.

Reditelj Ramel Ros sa svojim prvim filmom već je pokazao visoku filmsku pismenost, za koju se s pravom našao među nominovanim.

U raskoraku/ Photo: Promo (Beldoks)
U raskoraku/ Photo: Promo (Beldoks)

Treći film “U raskoraku” reditelja Binga Liua prati priču trojice mladića, koji beže od svojih porodica i poljuljanih porodičnih odnosa u rodnom gradiću. Dok voze skejtove i deluju bezbrižno, oni pripovedaju o neobičnim i neverovatnim iskustvima, koja su loše uticala na njihovo prijateljstvo.

Film “U raskoraku” ispričan je iz vrlo neobičnih perspektiva, što su i kritika i publika smatrale originalnim i dočekale sa posebnim pohvalama.

RBG/ Photo: Promo (Beldoks)
RBG/ Photo: Promo (Beldoks)

“RBG” – u pitanju su inicijali sudije američkog vrhovnog suda Rut Bejder Ginsberg, zvezde tamošnje javne scene i pop kult ikone.

Čime je postala tako poznata i zbog čega je okupila tako veliki broj sledbenika, otkrivaju autorke ovog filma Betsi Vest i Džuli Koen i same fascinirane njenim likom i delom.

U godinama borbe za jednakost polova i ženska prava, film “RBG” je poput prvoborca, ističući jednu ženu u njenoj istrajnosti i doslednosti.

Pored nominacije za najbolji film “RBG” je imao još jednu nominaciju – za najbolju originalnu pesmu “I`ll Fight” za koju je bila nominovana pevačica Dajan Voren, što je retkost da se iz dokumentarnih filmova nominuju pesme, ali s druge strane samo ukazuje na visok kvalitet ovog ostvarenja.

Photo: Promo (Beldoks)
Photo: Promo (Beldoks)

Festival Beldocs je tokom prošlih 11 godina postao omiljeni prolećni festival dokumentarnog filma koji okuplja najbolja ostvarenja savremene dokumentaristike.

I ove godine, Beldocs nastavja sa kvalitetnim i premijernim programom, izgrađujući i edukujući svoju publiku, nudeći sem domaće i međunarodnu selekciju kao i brojne prateće programe.

Većina značajnih naslova savremene dokumentaristike doživela je svoje premijere upravo na Beldocsu. U nekoliko beogradskih dvorana, od 8. do 15. maja, na Beldocsu će biti prikazano više od 100 premijernih dokumentaraca.

Od pre dve godine, Beldocs organizuje i bogat program za filmske profesionalce iz cele Evrope, sufinansiran sredstvima programa Evropske unije kroz program Kreativna Evropa, potprogram MEDIA.

I ove godine, biće održana nagradna igra #europeanfilmchallenge u kojoj se gledaoci dokumentarnih filmova takmiče za vredne nagradne – putovanje na jedan od festival A kategorije.

Posle Berlinala, u toku je sledeći krug takmičenja koji će dobitniku omogućiti putovanje na Kanski filmski festival. Propozicije su sledeće: takmičar treba da odgleda 10 evropskih dokumentarnih filmova na bilo kojoj od mogućih platformi (VoD, SVoD, bioskop, festival, televizija, FEST itd.), objavi naziv filma i platforme na kojoj je film odgledan, postavi fotografiju kao dokaz i haštag #europeanfilmchallenge. Nakon određenog vremena organizator takmičenja će selektovati pobednika, koji će osvojiti atraktivnu nagradu.

Photo: Promo (Beldoks)
Photo: Promo (Beldoks)

U iščekivanju predstojećeg Beldocsa, beogradska publika može uz člansku karticu biblioteke, pogledati filmove sa predhodnih izdanja Beldocsa na AVA VOD platformi u Biblioteci grada Beograda i Narodnoj biblioteci Srbije, prvoj VOD (video na zahtev) platformi u srpskom bibliotekarstvu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime