Home»Muzika»Na aukciji prvi demo snimak Bouvijevog “Starmana”

Na aukciji prvi demo snimak Bouvijevog “Starmana”

4
Shares
Pinterest Google+
David Bowie and Spiders from Mars/Photo: printscreen YouTubrbe
David Bowie and Spiders from Mars/Photo: printscreen YouTubrbe

Traka iz 1971. godine koja je bila upakovana u kutiju i zaboravljena skoro 50 godina, ovih dana privlači veliku pažnju. Za demo za koji se veruje da je prvi snimak pesme Dejvida Bouvija “Starman” zainteresovani će moći da se nadmeću na aukciji 12. marta.

Gitarista Mik Ronson dao je demo snimak svom prijatelju Kevinu Hačinsonu, ambicioznom muzičaru, da mu pomogne da nauči pesmu, davne 1971. godine. Hačinson je čuo pesmu, traku je nazvao “Traka probe Dejvida Bouvija” i ostavio na sigurnom mestu u svom stanu.

Demo takođe sadrži snimke Bovijeve pesama “Moonage Daydream” and “Hang On to Yourself”.

Hačinson, koji sada prodaje traku, kaže da se seća da je slušao Bouvija i razmišljao: – “Ovo je u redu”, i nisam mislio: “Ovo je fantastično”.

– U 16. godini niste potpuno impresionirani. Ništa vas ne impresionira – pravda se Hačinson koji je zadržao traku iako se selio nekoliko puta.

Pesma se nalazi na albumu “Ziggy Stardust” iz 1972. godine, zahvaljujući kome je Bouvi postao poznat. Pošto je video dokumentarac o Bouviju, koji je umro u 70. godini 2016, Hačinson je pronašao snimak u svom potkrovlju.

U intervjuu za Radio Bi-Bi-Si, koji je dao 2017. godine, Hačinson je naglasio da je zaboravio na traku i da se zateturao kada je čuo kvalitet snimka.

– Može se reći da Mik Ronson nikada ranije nije čuo pesmu, jer na kraju je spreman da isključi magnetofon i Bouvi kaže: “Čekaj. Ima još malo” – otkriva vlasnik snimka.

Demo-snimak biće ponuđen na aukciji kuće Omega Auctions 12. marta u mestu koje se nalazi  između Liverpula i Mančestera. Očekuje se da bude prodat za 10.000 funti (oko 11.600 evra).

Izvor: rts.rs

Previous post

KONTAKT 2019... Objavljen kompletan program konferencije

Next post

Duo Ljubičice kreće na prolećnu turneju... "Ako Pera ustane"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *