Home»Muzika»ZLATNE GODINE… NAJBOLJI MUZIČKI ALBUMI 20. VEKA: The Kinks & Big Star u Domu omladine 11. marta

ZLATNE GODINE… NAJBOLJI MUZIČKI ALBUMI 20. VEKA: The Kinks & Big Star u Domu omladine 11. marta

4
Shares
Pinterest Google+

Program u Domu omladine Beograda, na kome ploče donose Moma Rajin i Žikica Simić, odigraće se u ponedeljak 11. marta od 18 časova.

Zlatne godine/Photo: Promo
Zlatne godine/Photo: Promo

Dom omladine će predstaviti dva ključna autorska rok albuma, koje potpisuju dve grupe koje su otelotvorenje ovog principa: The Kinks i Big Star, odnosno njihovi lideri – Rej Dejvis i Aleks Čilton.

Ploče donose Momčilo Rajin i Žikica Simić, a moderator je Dragan Ambrozić.

Kad su godine 1969. tad već svetski poznati britanski hitmejkeri The Kinks, kao jedan od najznačajnijih bendova tog trenutka, objavili jedan od prvih konceptualnih albuma “Arthur”, kritika ih je dočekala sa oduševljenjem. Ne samo da je ploča imala težinu ozbiljnog romanesknog dela, nego je stvar po imenu “Victoria” bila jedna od najpopularnijih te godine. Rej Dejvis se ovde pojavljuje kao superiorni poznavalac i tumač engleskog duha, te zapisničar propasti njegove veličine u pop kulturnim vremenima.

Mesto sastava Big Star u američkoj rok muzici po svemu je jedinstveno – mada dolaze iz rodnog mesta rokenrola, Memfisa, Tenesi, oni su svakako bili najanglofonskiji bend svoje generacije. Godine 1974, njihov drugi album “Radio City”, predstavio ih je kao autore jedne od najinspirativnijih kolekcija emotivnih pop-rok pesama ikad. Predvođeni nekadašnjih vunderkidom Aleksom Čiltonom, ovde na vrhuncu zrelosti, Big Star u svoje vreme nisu imali sreće – loša izdavaćka kuća i distribucija, učinile su da sve što su radili prođe nezapaženo. Međutim, ostavili su dubok utisak na kritičare i druge muzičare, te je uticaj ovog albuma rastao sa godinama, da bi tokom osamdesetih – u vremenima alternativnog roka – bio priznat za autentično remek delo.

Previous post

Konačno izložena jedina sačuvana skulptura Leonarda da Vinčija... barem tako tvrde eksperti. Jer, to nije cela priča...

Next post

OVAKO STVARNO STOJE STVARI (SVIDELO SE TO NEKOM ILI NE)... Pesma "Havana" proglašena za globalni digitalni hit 2018.

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *