Konačno izložena jedina sačuvana skulptura Leonarda da Vinčija… barem tako tvrde eksperti. Jer, to nije cela priča…

0
30
Leonardo Da Vinči, Public

U Firenci je ove nedelje predstavljena skulptura Bogorodica s nasmejanim detetom za koju se tvrdi da je jedina sačuvana skulptura Leonarda da Vinčija.

Za Da Vinčija se uvek verovalo da je pravio i skulpture, uključujući džinovskog konja, ali nijedna do sada nije identifikovana.

Bogorodica s nasmejanim detetom je čudesan izuzetak, prema kustosima izložbe “Verokio: Leonardov učitelj” u Palati Stroci, gde je upravo izložena. Pretpostavlja se da je nastala oko 1472. godine, kada je čuveni umetnik imao 19 ili 20 godina i bio učenik firentinskog umetnika Andree del Verokija, piše Gardijan.

Ovo otkriće je posebno zainteresovalo Veliku Britaniju, s obzirom na to da skulptura od 1858. godine pripada Muzeju Viktorija i Albert, ali je dugo bio pripisivana drugom umetniku, Antoniju Roselinu.

 

To je zato što su naučnici bili obeshrabreni posthumnim autoritetom pokojnog istoričara umetnosti i direktora Britanskog muzeja Džona Poup-Henesija, kaže Frančesko Kaljoti, koji vodi novo istraživanje.

On je poznat među stručnjacima za renesansu po svom neprikosnovenom poznavanju skulptura 15. veka i kao vunderkind koji je napravio katalog Luvra kada mu je bilo samo osam godina.

Kaljoti tvrdi da se po detaljima poput Hristovog osmeha i draperije vidi da je u pitanju rad Leonarda da Vinčija i da Poup-Henesi nije imao dovoljno dokaza kada je skulpturu proglasio Roselinovim delom.

Karmen Bambah iz muzeja Metropoliten u Njujorku takođe je potvrdila navode da je skulptura visine od oko 50 centimetara Da Vinčijev rad.

Leonardo Da Vinči
Leonardo Da Vinči

Oni tvrde da se u dva ključna detalja vidi dokaz za ovu tvrdnju. Prvi su bujna i komplikovana draperija slična onima na crtežima koje je Leonardo crtao u tom periodu. Drugi je osmeh na Isusovom licu, životan detalj koji se takođe vidi na crtežima, mada je prikazati u 15. veku Isusa kako se smeje bilo ne samo radikalno, već i blasfemično, piše Gardijan.

U jednom pasusu u Leonardovim beležnicama on piše kako je kao mlađi upao u nevolju zbog prikazivanja bebe Isusa, što se možda odnosi na ovu skulpturu.

Zvaničnici Muzeja Viktorija i Albert oprezno su izjavili da je skulptura prvi put pripisana Da Vinčiju 1899, i da studija profesora Kaljotija ponovo otvara diskusiju o autorstvu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime